Pogledajte što smo sve pobacali u more

Srđan Vrančić

150
Foto: Pomorac.net

Završile su ekološke akcije ‘Think green’ na Visu. Bile su to sedamnaesta i osamnaesta akcija u nizu. Udruga “Svima” u partnerstvu s Gradom Visom, Ronilačkim kubom “Roniti se Mora” i Osnovnom školom “Vis” provodi projekt “Ekološka akcija – zajedno za bolje viško more”.

Akcija se sufinancira sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u sklopu programa “Zajedno čuvajmo okoliš”. Pridruženi partneri projekta su: “Mares”, “Hrvatske vode”, Ronilački centar “Manta”, “Juice” i drugi.

Podmorje u uvali Rukavac čistilo je trideset ronilaca i nekolicina volontera na obali. Iz uvale su izvađene četiri kamionske i desetak automobilskih guma, jedan veliki akumulator, stotinjak metara čeličnih sajli i četrdeset vreća sitnog otpada, koje su zbrinuli djelatnici komunalnog poduzeća Gradina.

Sljedeći dan nastavilo se čistiti podmorje u viškoj uvali. Sudjelovalo je dvadeset pet ronilaca i volontera na obali. Akcija čišćenja obuhvaćala je područje od trajektnog pristaništa do carinskog mola uzduž viške rive. Za izvlačenje krupnog otpada koristili su se ronilački padobrani, kuke, ali i viljuškar.

Situacija s otpadom na ovakvim prometnim, poluzatvorenim mikrolokacijama nije zadovoljavajuća. Naravno, nakon ovakvih akcija nitko ne očekuje da je podmorje potpuno očišćeno, ali je edukativni efekt nemjerljiv.

Strani i domaći prolaznici su sa zanimanjem pratili akciju i objašnjavali djeci čemu su služili predmeti izvađeni iz mora. Bilo je tu svega – od manjih motorkotača, bicikala, pribora za jelo, staklene i plastične ambalaže, konopa i sajli, pa sve do velikih guma od bagera i željezničkih tračnica.

Nekoliko tona izvađenog otpada i smeća nije zanemarivo, ali pravi cilj ekoakcije nije samo čišćenje nego i edukacija građanstva, poticanje odgovornijeg ponašanja i ukazivanje na sve veću opasnost od zagađenja.

Pravi cilj je djelovanje na svijest te sprječavanje zagađenja, a tek onda sanacija.

Ova akcija je na pravi način ostvarila oba cilja.

IZVORSlobodna Dalmacija
Podijeli objavu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.