ITF poziva Šri Lanku da oslobodi uhićenog ukrajinskog kapetana

301
Foto: ilustracija / Pixabay CCo Creative Commons licenca

Međunarodna federacija transportnih radnika (ITF) pozvala je vladu Šri Lanke da oslobodi ukrajinskog pomorca koji je pritvoren na Šri Lanki od 2016. godine.

Kapetan Gennadiy Gavrylov bio je spriječen da napusti Šri Lanku od njegovog uhićenja 23. lipnja 2016., u svezi s policijskom istragom vezanom za OSV brod “Avant Garde” pod zastavom Šri Lanke.

Prema tvrdnjama ITF-a, “Avant Garde” se bavio pomorskom sigurnošću i prevencijom piratstva, a zaplijenjeno oružje i streljivo držano je na brodu.

U listopadu 2015. godine, brod je čekao odobrenje za ulazak u luku izvan voda Šri Lanke po nalogu tvrtke, kada su ga zaplijenile vlasti zemlje i prisilile da uđe u njezine vode. Kapetan Gavrylov uhićen je zbog nezakonitog uvoza oružja.

“Već više od tri godine, Gennadiy Gavrylov nasukan je u Šri Lanki i očajnički želi otići kući, no vlasti Šri Lanke su mu odbile dati dopuštenje da napusti zemlju”, izjavio je glavni tajnik ITF-a, Stephen Cotton.

“Međunarodno pravo jasno govori o pravima pojedinaca koji su podvrgnuti pritvoru od strane državnih tijela, ako je neka osoba uhićena ili pritvorena zbog kaznene optužbe, te bi im se trebalo dopustiti da se suoče ili da budu pušteni u razumnom roku”, dodao je Cotton.

“Uzimajući u obzir okolnosti oko uhićenja kapetana Gavrylova, i uzimajući u obzir njegovo trenutno zdravstveno stanje i dugo vrijeme koje je već proveo u pritvoru bez optužbi, molimo vladu Šri Lanke da intervenira i dopusti kapetanu Gavrylovu da ode kući”, zaključio je Cotton.

RI

IZVORWorld Maritime News
Podijeli objavu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.