UN: Bez spasilačkih brodova Mediteran će biti krvavo more

147
Foto: ilustracija WEikimedia Defense Visual Information Center Public Domain

Ujedinjeni narodi upozoravaju da je rizik da migranti i izbjeglice dožive brodolom na Mediteranu i umru veći nego ikada zbog manjka spasilačkih brodova nevladinih organizacija i sukoba u Libiji.

„Ako uskoro ne interveniramo, Mediteran će postati krvavo more“, izjavila je glasnogovornica agencije za izbjeglice UN-a (UNHCR) u Italiji Carlotta Sami, prenosi Tanjug.

Kako se navodi, zbog povoljnih vremenskih prilika na moru, tisuće ljudi se spremaju napustiti Libiju u kojoj se trenutno vodi rat, a poplave uzrokovane obilnim kišama otežavaju život, ali budući da nema spasilačkih brodova, pretpostavlja se da će se broj brodoloma dramatično povećati.

Prema podacima spasilačkih grupa, posljednjih dana je oko 700 osoba napustilo obalu Libije, a svega pet posto presrela je libijska Obalna straža i poslala nazad u prihvatne centre.

Na Maltu je došlo 40 posto ljudi, 11 posto u Italiju, a što se dogodilo s ostalima, ostaje nepoznanica.

Iako se broj smrtnih slučajeva smanjio prethodne godine, broj onih koji umiru na putu od Libije do Europe se povećao.

‘Krijumčari odlučuju umjesto migranata’

Prema podacima UNHCR-a i međunarodne organizacije za migracije, od početka godine 1.940 osoba je stiglo u Italiju iz Sjeverne Afrike, a 350 ih je umrlo na putu.

Studija koju je izradio Institut za međunarodne političke studije pokazala je da je jedna osoba od njih osam koji pokušavaju prijeći iz Libije umrla u periodu od siječnja do travnja ove godine.

„Svjedoci smo porasta broja odlazaka. Očito migranti nemaju pravo glasa kako ili kada će putovati. Krijumčari odlučuju umjesto njih. Njih uopće ne zanima da li će živi stići ili će umrijeti. Posljednjih dana sve veći broj brodova polazi. Tko će ih spasiti ako dožive brodolom?“, zapitala se Sami.

Antimigracijska politika koju su uvele Malta i Italija dovele su do smanjenja spasilačkih misija, a od 10 spasilačkih brodova, koliko ih je bilo aktivno na Mediteranu, ostao je jedan koji vodi njemačka organizacija SeaWatch.

Prije tri tjedna taj brod je zaplijenjen zbog prijevoza 47 osoba i od tada je usidren na Siciliji, mada će za nekoliko dana krenuti prema Libiji.

IZVORAljazeera Balkans
Podijeli objavu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.