Shell isporučio dugo očekivani prvi LNG teret iz FPSO-a Prelude

154
Foto: Shell

Dugo očekivani prvi teret ukapljenog prirodnog plina isporučen je 10. lipnja iz plutajućeg LNG postrojenja tvrtke Shell iz sjeverozapadne Australije.

LNG tanker pod zastavom Španjolske, „Valencia Knutsen“, ukrcao je teret iz FLNG-a, koji se nalazi 475 km sjeveroistočno od Broomea u zapadnoj Australiji.

“Današnja prva isporuka LNG-a sigurno je isplovila iz FLNG-a Prelude”, izjavio je Maarten Wetselaar, direktor za integrirani plin i nove energije.

Pošiljka na tankeru od 173.400 kubnih metara kreće prema kupcima u Aziji, gdje je planiran dolazak krajem lipnja, pokazuju podaci pomorskog prometa.

Prvi teret Preludea bio je zakazan za 2018., međutim, odgođen je zbog brojnih problema s kojima se suočila tvrtkina FLNG jedinica, duga 490 metara.

“Prvi teret uslijedio je više od osam godina nakon FID-a i gotovo dvije godine nakon što je objekt stigao u Australiju”, rekao je Daniel Toleman, viši analitičar Wood Mackenziea.

“Koliko brzo će Prelude isporučiti svoj drugi i treći teret bit će ključni pokazatelj uspjeha”, dodao je Mackenzie.

Najnoviji razvoj označava kraj 200 milijuna dolara naglog povećanja LNG-a u Australiji tijekom proteklog desetljeća, tijekom kojeg je izgrađeno osam LNG postrojenja na istočnim i sjeverozapadnim obalama zemlje, izvijestio je Reuters.

Prelude je u zajedničkom vlasništvu tvrtke Shell, japanske tvrtke Inpex Corp, tvrtke Korea Gas Corp. te Overseas Petroleum i Investment Corp., jedinice tajvanske tvrtke CPC Corp.

RI

IZVORWorld Maritime News
Podijeli objavu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.