Četiri nautičara spašena s prevrnute jedrilice kod Rovinja

93
Foto: Pomorac.net

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) izvijestila je resorno Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture o više poduzetih spasilačkih aktivnosti tijekom jučerašnjeg dana, od kojih navodimo dvije najzahtjevnije.

LK RIJEKA – POTRAGA ZA NESTALOM OSOBOM U MORU
Jučer, 14. svibnja u 09.36h službenici MRCC Rijeka posredstvom Županijskog dojavnog centra ŽC 112 Rijeka zaprimili su informaciju mjesno nadležne vatrogasne postrojbe Grada Krka o čovjeku koji se po izrazito nepovoljnim vremenskim uvjetima pokušao ukrcati na plovilo, prilikom čega je pao u more na poziciji između mjesta Njivice i uvale Kijac, na otoku Krku. Nedugo nakon pada čovjek je nestao iz vidokruga vatrogasne osmatračnice, slijedom čega je iz MRCC Rijeka pokrenuta koordinirana akcija traganja i spašavanja za nestalim u suradnji sa nadležnom Lučkom kapetanijom Rijeka, Javnom vatrogasnom postrojbom JVP Krk i Pomorskom policijom Rijeka. Tragalo se za Z.M. (rođen 1953. godine), državljanin Republike Hrvatske.

Iako je koordinacija i angažman jedinica uključenih u pomorsko traganje organizirana u vrlo kratkom roku, već u 10.14h službenici MRCC Rijeka zaprimili su obavijest od službenika Pomorske policije Rijeka da su pripadnici JVP Krk pronašli, nažalost, beživotno tijelo nestaloga, u neposrednoj blizini otoka Krka, nakon čega je oglašen prekid akcije, a sva daljnja postupanja u ovom slučaju u Policijskoj su nadležnosti.

LK PULA – AKCIJA SPAŠAVANJA ČETIRI ČLANA POSADE PREVRNUTE JEDRILICE
Istog dana, u 16.23h službenici MRCC Rijeka posredstvom Županijskoga dojavnog centra ŽC 112 Pula zaprimili su poziv pogibelji očevidca pogibeljne situacije za četveročlanu posadu prevrnute jedrilice, na poziciji 2-3 nautičke milje zapadno od otočića Figarola, u Rovinjskom akvatoriju, slijedom čega je pokrenuta koordinirana spasilačka akcija prema brodolomcima, u suradnji s nadležnom Lučkom kapetanijom Pula i Pomorskom policijom Pula.

Neposredni očevidac / dojavitelj (Njemačko govorno područje) javio je u Središnjicu kako su se četiri člana posade prevrnute jedrilice uspjeli popeti na trup plovila, no nema informaciju da li ih je na palubi prije prevrnuća bilo više te je u tom trenutku samo jedan brodolomac imao prsluk za spašavanje, s obzirom na izrazito nepovoljne vremenske uvjete, uz jačanje bure i nisku temperaturu zraka, iz MRCC Rijeka su prema poziciji nesreće angažirane sve raspoložive spasilačke jedinice iz sastava LK Pula, Pomorske policije Pula te pomorska jedinica Javne vatrogasne postrojbe JVP Rovinj, koji su isplovili prema dojavljenoj poziciji.

Nedugo nakon početka spasilačke akcije, u 17.06h službenici LK Pula javili su u MRCC Rijeka da su svi članovi posade spašeni iz mora, u dobrom su psiho – fizičkom stanju bez znakova hipotermije, dok je havarirana jedrilica uzeta u tegalj do sigurnoga veza u Rovinjskoj luci, gdje su brodolomce preuzeli u preventivno zdravstveno postupanje djelatnici Hitne medicinske pomoći Rovinj, čime je ova akcije uspješno okončana.

Tijekom današnjeg dana, 15.svibnja, službenici Lučke kapetanije Pula nastavit će očevidna postupanja u cilju utvrđivanja uzroka ove pomorske nesreće.

IZVORMPPI
Podijeli objavu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.