Autonomni brod odradio prvi komercijalni prijelaz Sjevernog mora

450
Foto: Maritime Executive

Dvanaest metara dugačak autonomni brod preplovio je Sjeverno more s teretom kamenica, što ga čini prvim autonomnim brodom koji je odradio komercijalni prijelaz.

Brod, projektiran i izgrađen u Essexu u Velikoj Britaniji, pristao je u belgijskom lučkom gradu Oostende prošlog tjedna nakon uspješnog tranzita iz West Mersea, a putovanje je trajalo 22 sata.

Kutija s kamenicama težila je oko 5 kilograma, što je samo djelić maksimalne nosivosti trenutnog modela do 2,5 tona.

SEA-KIT brodom „USV Maxlimer“ kojim upravlja SEA-KIT International Ltd, a dizajniran je i razvijen od strane tvrtke Hushcraft Ltd, čije je sjedište u Tollesburyju u Essexu. Brod se može transportirati u jednom kontejneru od 12 metara.

Misija je bila osmišljena kako bi pokazala neproučene navigacijske sposobnosti SEA-KIT-a putem GPS-a i satelitske komunikacije, uključujući izbjegavanje pomorskog prometa na jednom od najprometnijih pomorskih ruta na svijetu. Globalna svijest o situaciji putem internetskog (G-SAVI) komunikacijskog i kontrolnog sustava omogućuje operateru daljinski pristup CCTV snimkama, termalnom snimanju i radaru kroz SEA-KIT, kao i slušanje uživo okruženja broda i komunikaciju s drugima u blizini.

SEA-KIT se može prilagoditi nizu zadataka, uključujući hidrografskim istraživanjima, misiji zaštite okoliša i sigurnosti na moru.

Tranzit između Velike Britanije i Belgije omogućen je uz potporu Agencije za pomorstvo Velike Britanije, Odjela za transport Ujedinjenog Kraljevstva, Ureda za vanjske poslove i Commonwealth u Velikoj Britaniji, partnera u Belgiji i Europske svemirske agencije. Nakon završetka ovog putovanja, tim koji stoji iza misije sada će se posvetiti višim ciljevima kako bi testirao sposobnosti broda.

SEA-KIT je razvijen i korišten za Kongsberg Maritime Hugin AUV sustav za GEBCO-Nippon Foundation Alumni Team za ulazak u Shell Ocean Discovery XPRIZE, globalno natjecanje izazovnih timova za napredne tehnologije dubokog mora za autonomna, brza istraživanja oceana. GEBCO-NF tim je financirala privatna, neprofitna zaklada The Nippon Foundation iz Japana.

Koncepcija tima za učinkovito, sigurno i isplativo mapiranje morskog dna koristila je namjenski izgrađeni sustav Kongsberg Maritime Hugin AUV, namijenjen za rad na dubinama do 4.500 metara, uz potporu SEA-KIT-a, koji ima sposobnost autonomnog pokretanja AUV-a i djeluje kao komunikacijska veza tijekom operacija izmjere podmorja.

GEBCO-NF Alumni tim obuhvaća 16 bivših polaznika The Nippon Foundation-GEBCO programa poslijediplomskog usavršavanja na Sveučilištu New Hampshire u SAD-u.

IZVORMaritime Executive
Podijeli objavu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.