Obavljen očevid i podvodni pregled moldavskog broda nasukanog kod Muzila

236
Foto: Milivoj Mijošek /Glas Istre

Službenici Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) izvijestili su resorno Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture o pomorskoj nesreći nasukavanja teretnog broda, koja se dogodila jučer u Pulskom akvatoriju, a rezultirala je isključivo materijalnom štetom.

U MRCC Rijeka obavijest o događaju zaprimljena je 16. travnja u 07.24h od službenika nadležne LK Pula, koji su dojavu o događaju zaprimili od očevidca (lokalni ribar). Budući da je dojava zaprimljena sa vremenskim odmakom od nekoliko sati nakon nasukavanja, službenici Lučke kapetanije Pula odmah su isplovili prema dojavljenoj poziciji u uvalu Jamica, na oko pola nautičke milje od obale, nedaleko Pulskog Muzila, gdje su zatekli motorni teretni brod imena ‘Agios Rafail’, zastave Republike Moldavije sa sedam članova posade, uključujući zapovjednika, svi strani državljani, od kojih nitko, srećom, nije ozlijeđen.

U trenutku dolaska na poziciju nesreće, službenici LK Pula izvijestili su kako su nasukani brod zatekli u pokušaju samoodsukavanja te je zapovjedniku imenovanog broda naređeno trenutno obustavljanje svih aktivnosti i prijam na ukrcaj službenika Kapetanije u pratnji ronioca, koji je angažiran u svrhu podmorskog pregleda brodskoga trupa. Podmorskim pregledom ustanovljeno je oštećenje broda na pramčanom dijelu, u vidu razderotina oplate iznad morske linije, bez opasnosti od prodora mora u brod, koji je plovio bez tereta. Na poziciji nesreće nije uočeno onečišćenje mora.

Očevidom na brodu obavljena je i provjera na prisutnost alkohola u krvi kod članova posade i njihovog zapovjednika i pregledana je brodska administracija. Obavljenim podmorskim pregledom trupa utvrđeno je da brod ne prima more te da je sposoban za plovidbu, stoga je uz nadzor službenika LK Pula obavljen postupak odsukavanja broda vlastitim pogonom, nakon čega je iz LK Pula zapovjedniku broda izdan nalog za plovidbu prema luci Štinjan u pratnji pilota, kamo je brod pristao na sigurni vez, gdje je nastavljen očevid o uzrocima ove pomorske nesreće.

Lučka kapetnaija Pula izdala je zabranu isplovljenja brodu dok predstavnici Hrvatskog registra brodova ne obave pregled stanja broda nakon saniranja nastalih oštećenja te utvrde mogućnost sigurne samostalne plovidbe.

IZVORMPPI
Podijeli objavu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.