Bez kvota za ulov tune i bez posla ostaje 200 ljudi

Krešimir Bukvić

309
Foto: Arif Sitnica / Marin Gospić

Novi će Pravilnik o ribolovu plavoperajne tune, za koji je savjetovanje otvoreno još svega tjedan dana, ugroziti egzistenciju preko 200 ljudi, naglasio je danas u gradskoj luci predsjednik Udruge plivaričara tunolovaca Edison Boško. Kolege i on okupili su se kako bi, kako je nastavio u svom obraćanju novinarima, upoznali javnost s izmjenama spomenutog Pravilnika, slijedom kojeg će od stupanja na snagu velik broj tunolovaca izgubiti svoje dozvole za ribolov i ulovne kvote.

– Novi Pravilnik predviđa raspodjelu kvota samo onim brodovima koji su u protekle četiri godine imali ulove. A kako mi nismo u tom proteklom razdoblju zbog premalenih kvota po brodu koje su nam dodijeljene prošlim Pravilnikom bili u prilici ići u ulov, jer je trebalo sakupiti kvote od 5-6 brodova s obzirom da su bile malene kako bi mogli isploviti, mi smo te svoje kvote ustupali drugima što nas je dovelo u ovu situaciju da ćemo ostati bez kvota. Kako bi iznijeli svoje viđenje stvari tražili smo sastanak s ministrom Tolušićem još prije osam mjeseci, no do njega nije došlo, a sve je u njegovim rukama jer on odlučuje tko će izaći, a tko ne na more, rezimirao je Boško i dodao kako Ministarstvo treba uzeti u obzir i to da su njihovi brodovi rađeni i na temelju državnih potpora.

– Nakon ovog pravilnika naši brodovi neće moći na more i vrijediti će i 50 posto manje. Mislim da je trebalo imati više sluha za ovu situaciju, zaključio je Boško.

Udrugu plivaričara tunolovaca čini 19 brodova od Zadra do Korčule i do sada su imali 35 posto ukupne kvote Hrvatske, a po novom Pravilniku, spomenuto, neće imati nikakav udio u ovogodišnjoj kvoti od 870 tona tune. Ta će se kvota raspodijeliti proporcionalno udjelu u ulovu u protekle četiri godine ribarima, konkretno tvrtkama “Kali tuna”, “Jadran tuna”, “Pelagos net farma”, “Sardina” i “Teši tunolov”. Novi Pravilnik predviđa i pooštrene uvjete za ustupanje kvota s jednog broda na drugi, odnosno samo u slučaju teške havarije ili kvara, što se mora i dokazati Upravi za ribarstvo.

IZVORZadarski list
Podijeli objavu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.