Crnogorskim pomorcima „prolaz“ na brodove pod zastavom Svetog Vincenta i Grenadina

Siniša Luković

449
Foto: Boka News

Vlada je na sjednici u četvrtak dala suglasnost ministru pomorstva Osmanu Nurkoviću da potpiše Sporazum o međusobnom priznavanju obuka i certifikacije pomoraca s pomorskom administracijom Svetog Vincenta i Grenadina.

To je od izuzetnog značaja za crnogorske pomorce jer Sveti Vincent i Grenadini – mala otočna država u Karipskom moru važi za jednu od najvećih tzv. zastava pogodnosti pod kojima svjetski brodari registriraju svoja plovila. Trenutno je zastava Svetog Vinceta i Grenadna na 20 mjestu u svijetu po veličini trgovačke flote koja je vije. Pored ostalih, pod ovom zastavom plove i četiri tzv. handy size broda za prijevoz rasutog tereta – „Kotor“, „Dobrota“, „Ljuta“ i „Kamenari“,  jedine veće privatne bokeljske brodarske kompanije – tvrtke  Dabinović iz Monaka, a koja zapošljava isključivo naše pomorce.

„Potpisivanje Sporazuma o prepoznavanju obuka i certifikaciji pomoraca za službu na plovnim objektima registriranim u Svetom Vincentu i Grenadinima, između Pomorske uprave Svetog Vincenta i Grenadina u ime Vlade Sv. Vincenta i Grenadina i Ministarstva prometa i pomorstva u ime Vlade Crne Gore, znači da će naši pomorci moći bez ikakvih problema zasnovati radni odnos na brodovima koji plove pod zastavom Sv. Vincenta i Grenadina, jer se Sporazumom potvrđuje da su uvjerenja koja pomorcima izdaje Crna Gora i Sv. Vincent i Grenadini potpuno u skladu s međunarodnom STCW Konvencijom”-  priopćeno je iz Ministarstva pomorstva i prometa uz napomenu da je slične sporazume MSP već potpisalo s pomorskim administracijama Portugala, Norveške, Antigve i Barbude, Hong Konga, Bahamima i Japanom, a u pripremi je i takav sporazum s Grčkom koja je također jedna od svjetskih pomorskih velesila po broju trgovačkih brodova koji viju njenu zastavu.

Zanimljivo je međutim, to što je pomorsku zastavu i registar male karipske otočne državice Saint Vincent i Grenadini, svojevremeno doslovno izmislio jedan naš čovjek – pomorski poduzetnik i brodovlasnik, osnivač kompanije Dabinović iz Monaka, pokojni Božo A. Dabinović iz Dobrote kod Kotora.

Samo godinu nakon stjecanja nezavisnosti od Velike Britanije, Saint Vincent je 1980. posto član Međunarodne pomorske organizacije IMO, a Božo Dabinović je kao povjerenik za pomorske poslove (u praksi ministar pomorstva te države), maksimalno iskoristio svoje dobre poslovne veze iz svijeta pomorstva, privlačeći pod novu i jeftinu zastavu Svetog Vincenta sve veći broj trgovačkih brodova i udarajući temelje nečemu što je danas jedna od po brojnosti flote, najjačih pomorskih zastava svijeta. Članovi obitelji Dabinović iz Švicarske, Monaka i Argentine i danas su vrlo utjecajni i aktivni su kao dužnosnici  pomorske administracije Svetog Vincenta i Grenadina.

IZVORBoka News
Podijeli objavu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.