Mijenja se odnos prema atraktivnim komunalnim lukama!

Mario Vuksan

249
Foto: Pomorac.net

Luka Mul na Silbi vraća se pod okrilje Županijske lučke uprave te postaje luka lokalnog značenja otvorena za javni promet, na Istu se najvjerojatnije do daljnjega neće graditi komercijalna marina te će “ispasti” iz prostornoplanske dokumentacije, sportska lučica u uvali Porovac u Malom Ižu također će dobiti status luke otvorene za javni promet pod upravom ŽLU, a uskoro će se stvoriti i uvjeti za uređenje komunalne luke u uvali Bregdetti, odnosno izradu detaljnog plana uređenja te uvale.

Sve će se to naći u paketu izmjena i dopuna prostornog plana uređenja grada Zadra koji će se za najviše mjesec i pol dana naći na javnom uvidu.

U gradskom Upravnom odjelu za prostorno uređenje i graditeljstvo još se primaju prijedlozi, priprema se konačan paket izmjena i dopuna, a na teme vezane za izmjene statusa i buduće gradnje ili uređenja pojedinih dijelova zadarske obale i lučica još traju dogovori pročelnika tog odjela Darka Kasapa s ravnateljem ŽLU Davorom Škibolom i Krešimirom Laštrom, pročelnikom Upravnog odjela za pomorsko dobro, more i promet Zadarske županije.

Procedura izmjena najvažnijega prostornoplanskog dokumenta potaknuta je nizom razloga, od onih vezanih za izmjene pravnih propisa do onih koje je nametnuo život i potrebe stanovništva, stanje na terenu, a u toj se skupini nalazi i niz otvorenih tema vezanih uz obalu i luke na području grada Zadra.

Novi status lučice Mul

Slučaj luke Mul na Silbi bio je jedna od tih tema. ŽLU je s tom lukom, koja ima dio s komunalnim vezovima za mještane te tranzitni dio za nautičare, upravljala do 2015. g., a onda se, uz obrazloženje da u zadarskom prostornom planu nije definiran status luke, ta Uprava prestaje brinuti u Mulu. Sjajna lučica na sjevernom dijelu Silbe postaje “čardak ni na nebu ni na zemlji” o kojemu nitko ne vodi brigu, s time da je i ŽLU pokupila svoju infastrukturu te tako izazvala revolt mještana. Sada će Mul dobiti status kakav imaju svi ostali u otočnim i priobalnim mjestima, a ni stanovništvu ni nautičarima vez više neće biti besplatan.

Zanimljivo, na Silbi se o ovoj tema nema s kim razgovarati jer mjesto nema formiran mjesni odbor. Bez obzira na to, Mul će imati definiran status, kao što će se na Silbi na jesen, po riječima ravnatelja Davora Škibole, krenuti u obnovu trajektnog pristaništa u južnom portu Silbe, Žaliću, u što će biti uloženo 350.000 kn.

Izmjenama PPU-a grada Zadra trebao bi se riješiti i problem sidrišta s plutačama na Silbi susjednom otoku Istu. Naime, sadašnji PPU predviđa gradnju marine u uvali Široka na Istu i to je bio razlog što prošlog ljeta nije bila raspisana koncesija za plutače u toj uvali. Da, čudnovata situacija – da ‘papirnata’ marina koči postavljanje spasonosnih nautičarskih bova – pokušat će se sad razriješiti – rekao nam pročelnik Kasap, tako da se marina na Istu izbriše iz prostornog plana mada će baš ovih dana o tome još raspravljati i Mjesni odbor Ista.

Zanimljivo, Otočni sabor je prošle jeseni organizirao tematsku sjednicu o utjecaju nautičkih lučica i marina na otočni turizam i gospodarstvo i značenju i efektima tog visokoprofitabilnog i na više načina korisnog oblika turizma na život na otocima. I svi su se sudionici složili da bi investitorima trebalo ponuditi mogućnost gradnje marina na otocima, a sada jedan od rijetkih otoka koji je u urbanističkoj dokumentaciji imao predviđenu marinu ostaje bez nje. Darko Kasap ima odgovor na to:

– Ako je želja mještana na bilo kojom otoku ili mjestu da se marina sagradi ili se pojavi ozbiljan invesitor, uvijek je moguće takvu luku ugraditi u prostornoplansku dokumentaciju. Na Istu je stvar bila nekako čudno postavljena i zato je naš prijedlog da s ovim izmjenama tamo više ne bude marine, ali to ćemo još vidjeti nakon što doznamo stav Mjesnog odbora i mještana – rekao je Kasap.

Promjene i u Zadru

Izmjene PPU-a neće donijeti promjene samo na otocima koji su u sastavu Zadra, nego i u samom gradu. Konačno će se, primjerice, stvoriti urbanistički preduvjeti za izradu detaljnog plana uređenja prostora u uvali Bregdetti, jednoj od najvećih zadarskih komunalnih luka.

– Kad završimo 3. fazu uređenja uvale Jazine, sljedeći će nam projekt u gradu biti uređenje uvale Bregdetti na način da saniramo kompletne obalne zidove, izreguliramo tu luku, produbimo je na dubinu kako se ne bi ugrožavala sigurnost plovidbe i da postavimo tri-četiri pontona, čime bismo povećali kapacitet, a i zid prema Svetoj Klementi bi se napravio kako bi bio propustan… – rekao nam je ravnatelj ŽLU-a Davor Škibola.

– To su naše zamisli koje želimo ugraditi u izmjene prostornog plana, a ukupno smo dostavili nekih sedam-osam prijedloga za izmjene i dopune PPU-a. Isto tako, uvale Dražanica i Maestral će u izmjenama PPU-a biti predviđene isključivo kao luke za komunalne vezove, a u uređenje tih uvala možemo krenuti tek kad završimo Bregdetti. Sigurno je da u taj veliki zahvat u zapadnom dijelu grada nećemo ići sami, nego zajedno s Gradom Zadrom kako bismo pronašli najbolje rješenje za uređenje tih uvala koje su sada u dobrom dijelu nefunkcionalne i plitke.

IZVORZadarski.hr
Podijeli objavu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.