Wärtsilä obavlja prvu hibridnu nadogradnju broda za kratke udaljenosti

226
Foto: Hagland Shipping AS

U prosincu 2018. finska tehnološka tvrtka Wärtsilä potpisala je ugovor s norveškom brodarskom tvrtkom Hagland Shipping AS za nadogradnju hibridnog sustava na teretnom brodu „Hagland Captain“.

Bit će to prvi projekt takve vrste ikad u pomorskom prijevozu na kratkim udaljenostima.

Očekuje se da će instalacija Wärtsilä hibridnog pogonskog rješenja značajno povećati ekološku učinkovitost broda smanjenjem emisija, potrošnje goriva i buke.

Prema riječima tvrtke u rješenje spada i priključak za snabdijevanje električnom energijom na kopnu kako bi se omogućilo napajanje za operacije utovara/istovara i punjenje akumulatora.

Procjenjuje se da bi ukupno smanjenje emisije dušikovog oksida (NOx) nakon nadogradnje moglo biti čak 80 do 90 posto, dok se očekuje da će ukupna ušteda goriva biti u rasponu od 5 do 10 posto.

Osim toga, kapacitet baterije će biti dovoljan za ulazak i izlazak iz luke u trajanju od oko 30 minuta, što će učinkovito smanjiti razinu buke i zagađenja u blizini luke.

Projekt je odgovor na sporazum o suradnji između Hagland Shippinga i NOAH AS, norveške tvrtke za zaštitu okoliša i resursa, pri čemu prijevoz materijala do otoka Langøya u Norveškoj zahtijeva ekološki brodove. Neprofitna nevladina udruga, Bellona, također je dala svoj doprinos konceptu projekta.

“Vjerujemo da će naš zajednički projekt imati značajan utjecaj na tržište i da će dodatno potaknuti ekološki pogon prema održivim rješenjima u pomorstvu na kratkim relacijama”, komentirao je Oivind Wendelboe Aanensen, direktor tvrtke Hagland Shipping AS.

“Pitanja zaštite okoliša sve su važnija za vlasnike flota širom svijeta. Potreba za najnovijim pametnim pomorskim tehnologijama već je neko vrijeme viđena u pomorskom prometu na otvorenom moru, a ovaj projekt je dokaz da postoji potreba i za prijevozom na kratke udaljenosti”, rekao je Paul Kohle, direktor prodaje i podrške tvrtke Wärtsilä Marine.

“Wärtsilä reagira na ovaj razvoj sa svojim Smart Marine Ecosystem pristupom, koji kroz korištenje visoke razine digitalizacije i povezivanja, stvara veću učinkovitost, povećava sigurnost i održiva rješenja”, dodao je Kohle.

Hibridna rješenja tvrtke temelje se na potpuno integriranom hibridnom energetskom modulu koji je kombinacija motora, sustava za skladištenje energije s baterijama i energetske elektronike optimizirane za zajednički rad kroz novo razvijeni sustav upravljanja energijom (EMS).

RI

IZVORWorld Maritime News
Podijeli objavu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.