Crna Gora parafirala sporazum koji omogućava raspoređivanje Europske obalne i granične straže

253
Foto: Frontex

Europska komisija i Crna Gora parafirale su u utorak u Bruxellesu sporazum koji će omogućiti raspoređivanje Europske granične i obalne straže u toj zemlji.

Sporazum su parafirali povjerenik za unutarnje poslove i migracije Dimitris Avramopoulos i crnogorski ministar unutarnjih poslova Mevlduin Nuhodžić.

Poslije parafiranja uslijedit će potpisivanja sporazuma nakon što obje strane dovrše potrebni zakonski postupak. Također se traži i pristanak Europskog parlamenta.

Kada sporazum stupi na snagu, ekipe Europske granične i obalne straža moći će biti raspoređene u dijelovima Crne Gore koje graniče s EU-om, odnosno s Hrvatskom. Za njihovo raspoređivanje trebat će pristanak crnogorskih i hrvatskih vlasti.

Do sada su već zaključeni takvi sporazumi s Makedonijom, Albanijom, Srbijom i Bosnom i Hercegovinom.

“Danas smo poduzeli još jedan korak u jačanju naše suradnje s partnerima na zapadnom Balkanu kada je riječ o upravljanju granicama, migracijama i sigurnosti. Izazovi s kojima se suočavamo su zajednički i jedino zajednički ih možemo rješavati”, rekao je povjerenik Avramopoulos.

Sporazum omogućava pomoć Europske i obalne straže Crnoj Gori u upravljanju granicama i u zajedničkim operacijama, poglavito u slučaju nagle promjene migrantskih tokova.

IZVORBoka News
Podijeli objavu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.