Budući omišaljski FSRU brod “Golar Viking” stigao na preinaku u Singapur

1042
Foto: Balticshipping

Priča o plutajućem LNG terminalu u Omišlju na otoku Krku, koji ima dosta protivnika, počinje dobivati konkretnije obrise, prenosi portal Brodovi u Rijeci.

Postupak nabave plutajuće jedinice za prihvat, skladištenje i uplinjavanje (FSRU brod) proveden je u studenom 2018. godine. Kao ekonomski najpovoljnija ponuda ocijenjena je ponuda kompanije Golar Power Limited koji je ponudio novu konverziju postojećeg LNG tankera u FSRU brod u vrijednosti od 159,6 milijuna EUR. Riječ je o LNG tankeru koji je proizveden 2005. godine i koji plovi pod imenom “Golar Viking”.

S norveškom kompanijom tada je dogovoreno da ako ne bude investicijske odluke o gradnji terminala, da neće biti ni kupnje FSRU broda.

No, i ta je odluka donesena 31. siječnja pa ne postoje više ni zapreke u kupnji broda te je “Golar Viking” stigao u Singapur gdje će ga u brodogradilištu Keppel prenamijeniti iz LNG tankera u FSRU brod.

Keppel brodogradilište specijalizirano je upravo za takve poslove.

U trenutku isporuke, a koja je planirana u razdoblju između 30. rujna i 30. listopada 2020. godine, FSRU brod će na lokaciju LNG terminala biti dopremljen iz brodogradilišta kao nova konverzija FSRU broda u skladu s najvišim tehničkim standardima i standardima zaštite okoliša i prirode, ističu iz LNG-a Hrvatska, tvrtke koja je nadležna za provedbu projekta.

Naglašavaju, kako je postupak projektiranja, nabave i izgradnje pristana s pomoćnim postrojenjima i visokotlačnim priključnim plinovodom za UPP terminal proveden u siječnju 2019. godine.

Kao ekonomski najpovoljnija ponuda ocijenjena je ponuda konzorcija Pomgrad, GP Krk i STSI  u vrijednosti od 58.442.409,03 EUR. Sukladno rokovima izgradnje, očekivani početak radova na izgradnji je krajem ožujka/početkom travnja ove godine, dok bi novi plutajući LNG terminal u Omišlju trebao početi s radom od 1. siječnja 2021 godine.

IZVORBrodovi u Rijeci
Podijeli objavu

5 KOMENTARI

 1. Brod je na sidru i u chartereru jos uvjek.
  Ne pisite dezinformacije.
  Na brodu se radi punom parom da zablista kad dođe u HR i posada broda se zalaže maximalno.
  Br9d treba ic na preinaku krajem ove godine da bi bio spreman na taj navedeni datum.
  Srdacan pozdrav posade s Golar Vikinga.

 2. “Anonimni” Najjaci su ovi anonimni…radi takvih ka sta si ti nam i je pomorstvo kakvo je i cjela drzava. Pizdun obicni.
  Pustite ljude da rade svoj posal sigurno im nije lako na brodu koji je lezao 2-3 godine.

 3. Poznavajuci Nina to ce i izgledat kako je i reka.
  Momak je vridan za popizdit i vrhunski je Chief a sigurno ce sa svoje strane napravit sta je i reka to je nediskutabilno i bezpredmetno o tome raspravljat.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.