Putin inaugurirao prvi ruski FSRU

241
Foto: President of Russia

Ruski predsjednik Vladimir Putin pustio je 8. siječnja u pogon terminal za uplinjavanje LNG-a u Kalinjingradu, koji je prva ruska FSRU jedinica.

Terminal, izgrađen u Baltičkom moru, ima kapacitet od 2,7 milijardi kubnih metara godišnje i sastoji se od pristaništa zaštićenog lukobranom i LNG tankera „Marshal Vasilevsky“. Projekt je proveo ruski energetski div Gazprom.

Lukobran i terminal nalaze se 5 kilometara od obale, gdje je dubina mora 19 metara, što omogućuje „Marshalu Vasilevskom“ da se tamo usidri.

Brod pretvara LNG isporučen morem natrag u prirodni plin, koji se potom distribuira potrošačima ili upumpava u podzemno skladište plina u Kaliningradu.

Kako je objasnio ravnatelj Gazproma UGS Igor Safonov, lukobran je jedinstvena struktura osmišljena kako bi zaštitila FSRU od teških oluja, koje su prilično uobičajene u regiji.

„Dvije cijevi za ukrcaj povezana su s „Marshalom Vasilevskym“. Iz terminala se plin pumpa kroz 13-kilometarski plinovod do plinskog transportnog sustava regije Kaliningrad i do krajnjih korisnika te podzemnog skladišta plina“, objasnio je Safonov.

FSRU „Marshal Vasilevsky“ je dugačak 300 i širok 46,5 metara. Ima kapacitet 174.000 kubnih metara LNG-a i može se kretati brzinom od 19,5 čvorova. To je prvi brod te vrste koji ima klasu leda Arc4 i plovi pod zastavom Rusije.

“Teško je precijeniti važnost ovog terminala za energetsku sigurnost regije i konsolidaciju lokalne energetske baze s obzirom na zemljopisni položaj Kalinjingradske regije”, rekao je Putin.

“Kapacitet terminala, 2,7 milijardi prostornih metara plina godišnje, gotovo u potpunosti pokriva potrebe regije, jamči pouzdanu alternativu za opskrbu plinom i smanjuje ovisnost o tranzitnoj  opskrbi plinom”, dodao je ruski predsjednik.

IZVORWorld Maritime News
Podijeli objavu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.