Niz ljudskih pogrešaka izazvalo sudar između brodova „Ulysse“ i „CLS Virginia“

938
Foto: French Navy

Niz ljudskih grešaka uzrokovalo je sudar između tuniskog Ro-Ro broda „Ulysse“ i kontejnerskog broda „CLS Virginia“ pod zastavom Cipra, koji se dogodio u listopadu prošle godine oko 28 kilometara sjeverozapadno od rta Corsica, pokazuju preliminarni nalazi zajedničke istrage tog slučaja.

Nalaze izvješća tripartitne komisije, koju čine tuniski, francuski i ciparski istražitelji, predstavilo je u ponedjeljak, 7. siječnja, Ministarstvo trgovine Tunisa, izvijestila je agencija France-Presse.

Naime, časnik na dužnosti tuniskog RoRo broda razgovarao je na telefon dok njegov kolega na brodu „CLS Virginia“ nije obraćao pažnju na radarske alarme u vrijeme incidenta, u kojem se stotine tona bunker goriva izlilo u Sredozemno more. Dio tog izlijevanja zahvatilo je francusku obalu.

Konkretno, kao posljedica sudara, spremnici za gorivo kontejnerskog broda su oštećeni što je rezultiralo izlijevanjem bunker goriva.

Štoviše, navodi se da je ciparski kontejnerski brod bacio sidro usred prometnog pomorskog puta. AFP je citirao Youssefa Ben Romdhanea, glavnog ravnatelja pomorskog prometa u ministarstvu trgovine Tunisa, rekavši da je ovo prvi put da je brod bacio sidro na dotičnoj lokaciji.

Procijenjena šteta dvaju brodova ukupno iznosi oko 13,5 milijuna eura (15,5 milijuna dolara), a procijenjeni iznos saniranja obalnih područja iznosi 10 milijuna eura, odnosno11,4 milijuna dolara.

Podsjetimo, dva su broda bila u klinču pet dana kako bi se izbjegle daljnje štete i zagađenje okoliša prije nego što su razdvojeni 11. listopada 2018. godine.

Talijanske i francuske vlasti koordinirale su hitnim operacijama kod izlijevanja nafte, međutim, dio ugljikovodika je stigao do plaža Var na jugoistoku Francuske.

Tuniski RoRo nije pretrpio značajniju štetu i nastavio je putovanje za Tunis tjedan dana nakon sudara.

Oštećeni kontejnerski brod pod zastavom Cipra proveo je gotovo tri tjedna usidren na rtu Korzika prije nego što mu je dopušten nastavak plovidbe prema rumunjskoj luci Constanta, gdje je trebao ostati na popravku.

RI

IZVORWorld Maritime News
Podijeli objavu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.