Damen Shiprepair Brest završio obnovu Cunardove „Queen Elizabeth“

203
Foto: Damen

Cunardova „Queen Elizabeth“ napustila je Damen Shiprepair Brest (DSBr) nakon 12-dnevnog programa popravka i obnove. Kruzer je inače najnoviji dodatak Cunardovoj floti, a isporučen je 2010. godine.

Program je bio vrlo intenzivan i obnovljeni su i instalirani mnogi sustavi. Po dolasku brod je smješten na suhom doku br. 3 Damenovog remontnog brodogradilišta u Brestu, jednom od najvećih u Europi, dužine 420 metara, a relevantni proizvođači odmah su počeli s održavanjem stabilizatora, ABB Azipoda te pramčanih potisnika.

U međuvremenu, iznad vodne linije radilo se na instaliranju dvostrukih sustava za pročišćavanje ispušnih plinova (EGCS) koji su, zajedno sa svim radovima na cijevima, uključivali uklanjanje dvije kabine za smještaj dodatne opreme. Unutar broda, obnova je uključivala niz kabina i hodnika, zajedno s brodskim spa prostorima. Osim toga DSBr je napravio redovito održavanje brodova i splavi za spašavanje te tendere „Queen Elizabeth“, a očišćen je i probojan trup i gornji dijelovi broda.

Projekt je predstavljao veliku logističku operaciju, s više timova trećih strana koji su radili uz osoblje DSB-a i međusobno. Ukupno je na projektu radilo oko 250 ljudi.

Program je završen dan ranije i „Queen Elizabeth“ se vratila u svoju matičnu luku Southampton ujutro 27. studenog.

Damen Shiprepair Brest je iznimno pogodan za operatore brodova za krstarenje koji koriste Southampton. Dvije lokacije udaljene su samo 10-12 sati i imaju odlične trajektne i zračne veze. Svojim suhim dokovima mogu održavati najveće brodove i prostrano, neograničeno područje te ima dovoljno prostora za izvođače da pohranjuju i pristupaju svojim materijalima i opremi, što je važan uvjet za velike projekte u kratkom roku. Sa svojim fizičkim prednostima i iskusnom radnom snagom, ne čudi da DSBr ima rezervacije za popravak i održavanje brodova do pet godina unaprijed.

IZVORDamen
Podijeli objavu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.