Barcelona se pridružuje borbi za kontrolu emisija na Mediteranu

180
Foto: ilustracija / Pxhere CC 2.0 licenca

Gradsko vijeće Barcelone poduprlo je inicijativu uspostavljanja područja kontrole emisija (ECA) u Sredozemnom moru (Med-ECA) kako bi se ograničilo onečišćenje zraka proizvedeno od strane brodova.

Barcelona je prvi grad koji se priključio inicijativi koju vodi nevladina organizacija i pozvala je španjolsku vladu da je podrži.

Ekološke organizacije Alianza Mar Blava, Transport & Environment, Ecologistas en Acción Catalonia i Plataforma por la Calidad del Aire pozdravile su potez kojim će uspostava regulatornog okvira za ECA u Sjevernom moru, Baltičkom moru i na Engleskom kanalu dovesti do neposrednog poboljšanja kvalitete zraka do 50% od 2015. godine i pridružene socioekonomske koristi u milijardama eura.

Pomorski promet je posebno važan izvor onečišćenja zraka jer brodovi koriste goriva s visokim sadržajem sumpora koji emitiraju zagađivače opasne za ljudsko zdravlje kao što su dušični oksidi (NOx), sumporni oksidi (SOx) i čestice (PM).

Europska komisija procjenjuje da svake godine 50.000 Europljana umire prerano od onečišćenja zraka uzrokovanih brodovima.

Godine 2017., savez nekoliko europskih organizacija za zaštitu okoliša usvojio je deklaraciju za označavanje Sredozemnog mora kao ECA.

Dokument, poznat pod nazivom “Rimska deklaracija”, potpisala je skupina nevladinih organizacija, uključujući BirdLife Malta, Cittadini per l’Aria, France Nature Environnement, Ecologistas en Acción i njemački NABU (Nature and Biodiversity Conservation Union) u Rimu u ožujku 2017. godine.

RI

IZVORWorld Maritime News
Podijeli objavu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.