Blagdan pomoraca: Zadarski vijenac u moru

Karmen Miletić

159
Foto: ilustracija / Miljenko Klepac

Blagdan svetoga Nikole, zaštitnika djece te onih kojima je more sve, učenici i nastavnici Pomorske škole Zadar svake godine obilježavaju na tradicionalan način – u 10 sati ujutro položit će vijenac u more u spomen na sve stradale pomorce na Obali kralja Petra Krešimira IV.

Potom će se u prostoru škole održati predstavljanje obnovljenog i nadograđenog navigacijskog simulatora, koji je financiralo Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture.

Blagdan svetog Nikole posebno se proslavlja na Silbi, otoku mira i tišine, bez automobila, koje je nekoć bilo pomorsko središte s reprezentativnom flotom i kapetanima. Tradicionalno, svake godine mještani pale staru barku koja simbolizira svu nesreću te svećenik blagoslivlja sve brodove u luci Mul.

Vrsi, još jedno mjesto u zadarskoj županiji, također iznimno drži do pomorske tradicije i ovog blagdana. Osim svete mise i procesije za sve pomorce, predviđene za 11 sati, spustit će se vijenac u more, a mještani su dan kasnije 7. prosinca organizirali i posebnu javnu tribinu „Živjeti se ne mora, ploviti se mora“, na kojoj će sudjelovati ravnatelj Pomorske školeSvetko Perković, nastavnik Jere Bilen te školski pedagog Marin Perinić iz Vrsi koji je zadužen za odgoj budućih pomoraca.

IZVORZadarski.hr
Podijeli objavu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.