Arheolozi otkrili zube paklare u Londonu

185
Foto: ilustracija Wikipedia Drow male CC BY-SA 3.0

Tim arheologa iz Muzeja londonske arheologije (MOLA) otkrio je keratinske zube ribe paklare blizu stanice Mansion House u Londonu u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Paklare pripadaju razredu besčeljusnika, postoje više od 360 milijuna godina i poznate su kao živi fosili zbog svojih mnogih evolucijski očuvanih značajki.

Nalaze se u umjerenim područjima širom svijeta, osim Afrike i žive uglavnom u obalnim i slatkovodnim vodama, iako neke vrste prevaljuju značajne udaljenosti u otvorenom oceanu.

“Možda su teške za želudac, ali paklare su bile popularna delikatesa među plemstvom u srednjovjekovnoj Britaniji, a i dalje se jedu u Španjolskoj i Finskoj”, izjavio je arheozoolog Alan Pipe i njegovi kolege s MOLA-e.

“Priča se da je Henry I žudio za tom zastrašujućom poslasticom, koju je njegov liječnik smatrao uzrokom njegove prerane smrti. Čak su i nedavno takvi zalogaji bili popularni na kraljevskom dvoru. Naime, kolač od paklare napravljen je za krunidbu kraljice Elizabete II 1953. godine.”

Paklare su ranije pronađene na još dva mjesta u Velikoj Britaniji – u Coppergateu u Yorku i u Dundrennan Abbey u Škotskoj.

Kako nemaju kosti niti čeljusti teško da mogu ostaviti negdje svoj trag. Čak ni njihovi “zubi” vjerojatno neće biti sačuvani, budući da su izrađeni od keratina, koji je mnogo mekši od cakline ili dentina. Upravo to je ono što čini otkriće još značajnijim.

“Gotovo sve što znamo o popularnosti paklara u srednjovjekovnoj Engleskoj dolazi iz povijesnih iskaza”, rekao je dr. Pipe.

“Nevjerojatno je uzbudljivo, nakon 33 godine proučavanja ostataka životinja, da konačno identificiramo tragove neuhvatljive paklare u srcu povijesnog grada Londona, sačuvane u tlu u blizini Temze”, dodao je areheozoolog.

RI

IZVORSci News
Podijeli objavu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.