Snaga i značenje tetovaža na tijelu mornara

Andrea Zovko

4677
Foto: ilustracija / Pixabay CC0 Creative Commons licenca

Kad pomislimo na mornara uvijek nam se u glavi nekako pojavi i slika tetovaže na njegovim nadlakticama.  Sjetimo se samo legendarnog crtanog filma o Popaju koji na svoje obje mišićave podlaktice ima istetovirana sidra. Upravo su morski vukovi ti koji su „slike na tijelu“ donijeli na obalu, popularizirali ih i dali im mnoga značenja.

Upravo članove posade broda možemo nazvati prvim trendseterima, a masovna popularnost tetovaža započela je nakon što su se vojni i civilni pomorci počeli ukrašavati raznim slikama na svojoj koži.

Tetovaža nije samo način ukrašavanja tijela, to je čitava kultura koja omogućuje na tijelu zabilježiti iznimne događaje u životu, unutarnje transformacije i nagrađivanje samoga sebe prepoznatljivim znakom, no zašto su baš pomorci bili ti koji su je prvi počeli koristiti?

Povijest tetovaže

Europljani nisu radili tetovaže prije doba “Velikih geografskih otkrića”. Prvi uzorci na tijelu rođeni su u Starom svijetu u Polineziji. Pomorci koji su plovili u ta mora tamo su se prvi put susreli s ljudima čija je koža bila prekrivena neobičnim uzorcima.

U razdoblju od 18. do 20. stoljeća tetovaže su bile rasprostranjene isključivo među mornarima.  Crteži, znakovi ili oznake na tijelu bili su vrsta “mornarske putovnice”. Predstavnici struke na taj su način dokazivali su svoje iskustvo i hvalili se svojim pomorskim pothvatima koji su u to vrijeme bili mnogo opasniji nego danas.

Tetovaže često imaju mistično značenje i rađene su da djeluju poput talismana. Kako su pomorci bili  praznovjerni ljudi, prisutnost “sretnog” simbola na tijelu navodno je povećala šanse preživljavanja na moru i sudjelovanja u opasnim putovanjima.

Tetovaže su također često bile i praktične. Mornari su, naime, očekivali da će uz pomoć znaka njihova tijela biti lakše identificirana nakon brodoloma. Prije toga, nije bilo metoda identifikacije, a uz prisutnost pojedinačne tetovaže moglo se mnogo više saznati o identitetu pokojnika.

Foto: Wikimedia Charles Fenno Jacobs – U.S. National Archives and Records Administration Public Domain

Morske tetovaže i njihovo značenje

Mornari su radili kako osobne, tako i zajedničke tetovaže. Tetovirali su na svojoj koži crteže koji su služili kao putovnica. Na primjer, oni koji su prešli Atlantik imali su nacrtano sidro, onaj koji je prošao prvih tisuću nautičkih milja imao je istetoviranog vrapca, dok je onaj koji je na brodu preplovio pet tisuća milja imao lastavicu. Isto tako, za one koji su imali crtež Neptuna ili morske kornjače znalo se da su prešli Ekvator.

Postojala je tradicija da se članovima posade iscrtava jedrenjak ukoliko su uspješno oplovili opasni rt Horn. Mornari koji su posjetili Kinu bili su tetovirani zmajem, a onima koji su odlazili u japanske luke tetovirane su gejše.

Gotovo su svi mornari imali tetovaže. Mistični simboli trebali su zaštititi od raznih zala – uragana, oluja, brodoloma, epidemija, napada pirata i još mnogo toga.

Foto: Wikimedia National Museum of the U.S. Navy Public Domain

Europski pomorci imali su tetovaže svinja i pijetlova, koji su u pravilu uvijek preživjeli brodolom jer su ih iznosili na obalu u drvenim kutijama.

Osim toga, ptice i životinje koristile su za hranu što je simboliziralo da mornar nikada neće ostati gladan.

Foto: Wikimedia Tony Alter CC BY 2.0

Simboli dobre sreće na moru bile su tetovaže s lubanjama, pojasima za spašavanje, dupinima, anakondama, sirenama i drugim mitskim stvorenjima.

Poznato je da su se tetovaže također radile kako bi se pokazao čin pomorca. Tako su “ružu vjetrova” iscrtavali moreplovci, noštromo je imao istetovirano sidro, dok je ložač za ukras imao sliku đavola i slično.

Simboli ljubavi

Tetovaže sa ženama bile su vrlo popularne među vojnim i civilnim pomorcima, što zbog sentimentalnosti profesije, stalne usamljenosti i idealizacije ženske slike.

Mornari su dodavali inicijale svoje voljene žene, ruže s bodežem, zagrljeni par pa čak i portrete svojih izabranica. Na tijelu mornara bilo je uobičajeno iscrtavati zastavu ili mornara kako stoji pored broda.

Osim toga, tetovaže su često bile erotične i prikazivale su žene ili djevojke u “razigranim” pozama.

Moderne morske tetovaže

Foto: A. Iljadica

Danas tetovaže na svoja tijela stavljaju ljudi različitih profesija, različitog društvenog statusa i dobi. One više nemaju profesionalno značenje i koriste se za ukrašavanje, stvaranja osobne slike i prikazivanje životnih promjena.

Tetovaže s morskom tematikom i dalje su popularne, ali u transformiranoj i profinjenijoj inačici, koja je vrlo različita od amaterskih tetovaža pomoraca “stare škole”.

Podijeli objavu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.