Kako je ruska podmornica odlomila američki sonar

388
Foto: Arhivska fotografija

Dana 11. veljače 1992. godine, posada američke nuklearne podmornice “Baton Rouge”, koja je špijunirala rusku flotu u hladnim vodama Barentsovog mora, osjetila je snažan udarac u tijelo plovila. Balastna cisterna je procurila, a alarm za uzbunu se oglasio unutar podmornice, piše Russia Beyond.

Kako se ispostavilo, ruska podmornica “Kostroma” je udarila o američku podmornicu. Kada se vratila u luku, na krmi su našli zaglavljene dijelove američkog sonara. Tijekom podvodnog manevriranja, sonari oba plovila su bili isključeni i podmornice jednostavno nisu primijetile jedna drugu. Prema drugoj verziji događaja, posada “Kostrome” se namjerno “zakucala” u uljeza kako bi ga istjerala iz teritorijalnih voda Ruske Federacije.

“Posade nisu bile ozlijeđene, a plovila su se vratila u svoje luke radi popravka”, piše The National Interest o detaljima ovog nesvakidašnjeg događaja.

“Baton Rouge” je nakon incidenta otpisan, a “Kostroma” je popravljena za četiri mjeseca. Nakon toga, na njoj se, uokviren u zvijezdu, našao broj 1 – tako su tijekom Velikog domovinskog rata sovjetske podmornice obilježavale svoje pobjede.

Podvodni sudar je bio razlog za jedan od prvih diplomatskih procesa između Ruske Federacije i Sjedinjenih Država. Državni tajnik SAD-a James Baker je osobno tada uvjerio ruskog predsjednika Borisa Jeljcina da će američke podmornice prestati špijunirati u tuđim vodama. Međutim, ovo obećanje je pogaženo godinu dana potom, prilikom novog sudara podmornica kod Koljskog poluotoka.

IZVORRussia Beyond
Podijeli objavu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.