Bitka za ribogojilišta koja će pomrsiti mreže Norvežanima

Mirko Crnčević

311
Foto: Ustupila 'hama' D.o.o.

Županija je objavila natječaj za davanje koncesije na pomorskom dobru u svrhu uzgoja bijele ribe i školjkaša u uvali Duboka kod Bogomolja na otoku Hvaru. Riječ je o prostoru koji zauzima ukupnu površinu od 32.935 četvornih metara, od čega kopneni dio čine samo 994 kvadrata. Predviđeno trajanje ugovora je 20 godina, a procijenjena vrijednost ukupnih prihoda je oko 68,4 milijuna kuna.

– Početni iznos stalnog dijela koncesijske naknade je 16.467,50 kuna godišnje, tako da će ukupan iznos za razdoblje od 20 godina iznositi najmanje 329.350 kuna. Naravno, tome se pridodaje i promjenjivi dio – jedan posto od prihoda ostvarenog obavljanjem djelatnosti i pružanja usluga na koncesioniranom području – ističu iz Županije. U županijskom prostornom planu za uvalu Duboka dopušta se maksimalni kapacitet od 350 tona konzumne ribe (lubini, komarče i slično) te 85 tona školjkaša (dagnje i kamenice), a na tom području još od 2004. godine posluje tvrtka “Hama” iz Bogomolja u vlasništvu Vojislava Anđelića iz Ljubljane i Renata Jakšića iz Sućurja.

Dosadašnji upravitelj tog dijela hvarskog priobalja planira se natjecati i za koncesiju koja bi trajala do 31. srpnja 2036. godine. Za mrijestilište ribe u donjem dijelu uvale na površini od 6462 četvorna metra plaćaju godišnju naknadu od 16.000 kuna, a sada će aktivno sudjelovati i u aktualnom nadmetanju radi zadržavanja koncesije za ribogojilište u gornjem dijelu uvale. – Točno je, želimo zadržati obje koncesije jer kontinuirano širimo naše poslovanje, a dobili smo i značajna poticajna sredstva iz EU-ova programa, oko 13 milijuna kuna, što smo uložili u razvoj marikulture na području uvale Duboka. Među ostalim, zahvaljujući sredstvima iz europskih fondova nabavili smo novu opremu: radni brod dvotrupac s kranom, viličar, ledomate, strojeve za pranje mreža, nove mreže i bazene, čime smo svakako povećali produktivnost i proizvodnju na našoj farmi – ističe Jakšić, te dodaje da je “Hama” predala i zahtjev za koncesijsko polje u uvali Rasovatica, koja se također nalazi na teritoriju općine Sućuraj, pri čemu površina obuhvata iznosi oko 120 hektara, uz planirani maksimalni kapacitet uzgoja 780 tona bijele ribe i 100 tona školjkaša.

Vlasnici mrijestilišta i ribogojilišta očito imaju dobru suradnju s općinom Sućuraj, a povremeno i sa splitskim ronilačkim klubovima “Mornar” i “Spinut” što se tiče akcija čišćenja i istraživanja podmorja gdje obavljaju djelatnost. Za sada zapošljavaju pet osoba, ali budući da poslovni plan ide prema novim koncesijama, pa i dodatnim korištenjem EU-ovih sredstava, potrebe za radnicima će zasigurno rasti. Ipak, što se Rasovatice tiče, već sada možemo konstatirati da planirani poduzetnički iskorak neće biti po volji norveškim investitorima (“PPK Nekretnine”), u prvom redu zbog blizine tog lokaliteta kod uvala Perna i Vinogradine, u kojima im se ionako već godinama isključivo radi uskih i partikularnih interesa otežava izgradnja turističkog kompleksa vrijednog oko 270 milijuna eura.

No, Jakšić opovrgava kalkulacije da bi željeli preuzeti ribogojilište u uvali Vlaška kod Staroga Grada – Farosa, koje je trenutno izvan funkcije, a godinama je njime upravljala tvrtka u vlasništvu bivšeg splitskoga gradonačelnika Željka Keruma i članova njegove obitelji. Iako je Županijska skupština još 30. srpnja donijela odluku o davanju koncesije za uzgoj morske ribe i školjkaša na tom području, konkretnih pomaka na terenu zasad nema.

IZVORSlobodna Dalmacija
Podijeli objavu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.