„Venta Maersk“ prepraćen kroz Sannikov tjesnac

486
Foto: Rosatom

Brod „Venta Maersk“ završio je najteži dio putovanja duž Sjevernog pomorskog puta pod pratnjom ruskog ledolomca „50 Let Pobedy“.

Brod je zadržao brzinu od 11 čvora kroz Istočno sibirsko more i Laptevsko more i završio taj dio putovanja 11. rujna. Ledolomac, kojim upravlja Rosatom, poveo je „Ventu Maersk“ najkraćim putem kroz Sannikov tjesnac. Zaljev širine 50 kilometara (30 milja) odvaja otoke Anzhu od otoka Lyakhovsky i spaja Laptevsko more na zapadu s Istočnim sibirskim morem na istoku.

„Venta Maersk“ sada nastavlja prema St. Petersburgu bez pratnje, gdje se očekuje 27. rujna. Brod je napustio Busan u Južnoj Koreji 8. rujna, a njegov daljnji put iz Vladivostoka u jugoistočnu Rusiju obilježio je St. Petersburg prvom lukom Maerskovog kontejnerskog broda u regiji.

Maersk je prošlog mjeseca potvrdio medijima kako će brod testirati plovidbu iznad Rusije kako bi prikupio podatke i odredio operativnu izvedivost rute. “Trenutačno ne vidimo Sjeverni pomorski put kao komercijalnu alternativu našoj postojećoj mreži koja je definirana zahtjevima naših kupaca i obrascima trgovanja”, rekla je tvrtka u priopćenju.

Glasnogovornik Maerska je napomenuo da je ruta trenutačno iskoristiva samo tri mjeseca godišnje, iako se to može s vremenom promijeniti. Osim toga, putovanje zahtijeva brodove klase leda, koji su skuplji od standardnih komercijalnih dizajna. „Venta Maersk“ odgovara ovom zahtjevu jer je namijenjen za usluge u Baltičkom moru, gdje će ostati nakon prvog putovanja iz Azije.

Vladimir Artyunyan, načelnik pomorskog poslovanja Rosatoma, je izjavio da nije bilo nikakvih pritužbi od kapetana ili brodarske tvrtke.

RI

IZVORMaritime Executive
Podijeli objavu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.