Teretni brodovi bi zmajevima mogli smanjiti račune za gorivo

1116
Foto: AirSeas

Airbus, drugi u svijetu proizvođač zrakoplova, namjerava za brodski prijevoz svojih proizvoda između Europe i SAD-a koristiti energiju vjetra. U tome bi trebalo pomoći automatsko “krilo” koje podsjeća na zmaja koji se koristi u kiteboardingu. To bi „krilo“ bilo postavljeno na pramac jednog od tri broda tvrtke kako bi smanjio potrošnju goriva i emisije ugljičnog dioksida.

Masivno jedro veličine petsto kvadratnih metara može uštedjeti potrošnju goriva za više od milijun eura godišnje. Emisije ugljičnog dioksida bi se, prema izračunu tvrtke, trebale smanjiti za osam tisuća tona godišnje dok bi se potrošnja goriva smanjila za dvadeset posto, piše The Wall Street Journal.

Jedro tvrtke SeaWing bit će instalirano na brod „Ville de Bordeaux“ do kraja 2020. Dio sustava za korištenje energije vjetra čine senzore koji pružaju informacije o vremenu i obavještavaju kapetana kako koristiti opremu.

Tvrtka Airseas, pod koju spada proizvođač „krila“ SeaWing, ima ugovor s još tri brodara, navodi direktor te tvrtke, Vincent Bernatetse, no ne otkriva njihova imena. Prema njegovim riječima za te je brodare namijenjeno još snažnije „krilo“ njego za Airbus, a za veće brodove tvrtka nudi jedro od preko deset tisuća četvornih metara.

Brodari pribjegavaju novim tehničkim inovacijama u vrijeme kada cijene goriva rastu. Međunarodna pomorska organizacija zahtijeva da gorivo sadrži osamdeset posto manje sumpora, što je značajno poboljšanje u globalnim standardima za brodska goriva u posljednjih sto godina.

Na ideju korištenja energije vjetra došla je, u ožujku prošle godine, najveća kontejnerska kompanija Maersk. Na palubu svog tankera instalirala je dva 30-metarska rotirajuća jedra, zahvaljujući kojima će se ugljični dioksid smanjiti za sedam do deset posto godišnje.

RI

IZVORidnes.cz
Podijeli objavu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.