“Admiral Kuznjecov” je drugi najgori nosač zrakoplova na svijetu

763
Foto: Marina Lisceva / TASS

Američki magazin Business Insider je sastavio listu najgorih nosača zrakoplova i helikoptera na svijetu. Na njoj je drugo mjesto pripalo jedinom ruskom nosaču zrakoplova “Admiralu Kuznjecovu”, a “prvak” je prvi kineski nosač zrakoplova “Liaoning” koji je potekao iz istog sovjetskog projekta iz kojega i “Admiral Kuznjecov”, piše Russia Beyond.

“Liaoning”, ranije poznat kao “Varjag”, je u nedovršenom stanju kupila Kina od Ukrajine 1998. godine i uvela u svoju mornaricu 2012. Međutim, kao i “Kuznjecov”, i ovaj nosač zrakoplova pati od čestih kvarova pogonskog sustava. Godine 2016. je “Admiral Kuznjecov” sudjelovao u operacijama u Siriji, a tijekom kretanja nosača ka Mediteranu promatrači su primijetili stup crnog dima iz njegovih dimnjaka. “Kuznjecov” je sada na remontu i malo je vjerojatno da će se vratiti u uporabu prije 2021, piše magazin.

Treće mjesto je pripalo tajlandskom nosaču zrakoplova “Chakri Naruebet” koji je najveći dio svoje dvadesetogodišnje službe proveo u luci pa je degradiran u rang nosača helikoptera. “Ovaj brod se jednostavno ne koristi za svoju predviđenu namjenu”, primjećuje magazin. Na četvrtom mjestu je američki univerzalni desantni brod “Wasp”, napravljen za nošenje najnovijih zrakoplova F-35B “Lightning II”, ali iznenađuje što sedam godina nije sudjelovao niti u jednoj operaciji flote.

Peto i šesto mjesto zauzimaju dva nova australska nosača helikoptera klase Canberra, i to zahvaljujući konstantnim problemima s pogonskim sustavima. Na sedmom mjestu najgorih od 42 nosača zrakoplova u svijetu je najveći i najskuplji suvremeni američki nuklearni nosač zrakoplova “Gerald Ford”. Međutim, ovdje su problemi više vezani za nove tehnologije koje su primijenjene, pa je tako, primjerice, kod njega prvi put montiran elektromagnetski katapult umjesto tradicionalnog parnog.

U veljači je magazin National Interest uvrstio “Admirala Kuznjecova” među pet najgorih nosača zrakoplova u svjetskoj povijesti.

IZVORRussia Beyond
Podijeli objavu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.