Nevjerojatni prirodni fenomeni u svjetskim oceanima

Andrea Zovko

3488
Foto: ilustracija / Pexels CC0 Creative Commons licenca

Oceani kriju mnoge tajne u svojim dubinama. Većinu tajnovitih morskih pojava već su objasnili znanstvenici, ali još uvijek postoje mnoge tajne koje intrigiraju stručnjake jer ih je teško objasniti. Ploveći oceanima pomorci iz cijelog svijeta svjedočili su ili sudjelovali u brojnim nevjerojatnim fenomenima, a mi vam donosimo one najzanimljivije.

Foto: screenshot YouTube

1. Fatamorgana
Optička varka u obliku raznih predmeta koji se povremeno pojavljuju na morskom horizontu. Pojam fatamorgana dolazi od talijanske riječi Fata Morgana, po vili Morgani za koju se vjerovalo da stvara ovu pojavu. Prelamanjem zraka svjetlosti i totalnom refleksijom u različito ugrijanim slojevima uzduha, hladan zrak iznad mora i topao nad njim, stvara stvaraju privid udaljenih brodova na horizontu. Ova pojava je osobito je zanimljiva u tjesnacu između Messine i Kalabrije gdje izgleda kao da se grad Messina odražava na nebu zajedno sa svojim zamcima.

Foto: Wikimedia Public Domain

2. Crvena plima
Ovaj fenomen se može opisati kao posebno zapanjujući. Predivni valovi svijetlo crvene i narančaste boje nikoga neće ostaviti ravnodušnim, no ne žudi mnogo ljudi za tim jer ono što ga uzrokuje zapravo je vrlo opasno. Cvjetanje različitih algi može postati toliko intenzivno da biljke počinju proizvoditi toksine i kemikalije štetne za morske sisavce, ribe, ptice i ljude. Najveći crvena plima može vidjeti svakog ljeta u zaljevu Floride.

Foto: screenshot YouTube

3. Podmorski krugovi
Nekada su se krugovi u usjevima smatrali objektima zanimanja znanstvenika širom svijeta. Kada su se krugovi pojavili na morskom dnu objašnjeni su kao “kreativnost” riba u pronalaženju partnera. Ti krugovi imaju opseg od nešto veći od 2 metra i često su ukrašeni školjkama i drugim morskim “dekoracijama”. Taj je fenomen prvi put otkriven na morskom dnu u blizini japanskog otoka Amamioshime. Neki pak vjeruju da je to “rad” izvanzemaljaca.

Foto: screenshot YouTube

4. Bioluminescencija
Ovaj fenomen, bez sumnje, jedan je od najzanimljivijih. Postojanje bioluminescencije određuje svjetlost koju emitiraju živi organizmi koja se pak miješa s atmosferskim kisikom što rezultira kemijskom reakcijom oslobađanja svjetlosti. Ovim fenomenom čini se da se ogromni dijelovi oceana počinju sjajiti. Pojava izgleda kao da su pod vodom divovski reflektori koji osvjetljavaju vodu u mraku. Naravno, bioluminiscencija se najbolje prati noću, jer je sjaj ispod površine vode vidljiviji.

5. Mistični zvuk
Tajanstveni zvuk koji je trajao 15 sekundi zabilježio je i snimio NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) 1997. godine. Prema riječima stručnjaka, zvuk je došao iz dubina Tihog oceana u blizini ekvatora.

Foto: screenshot YouTube

6. Smrtonosni vrtlozi
Kod Rta dobre nade sateliti su u više navrata zabilježili čudne pojave – vrtloge širine oko 145 km. Oni nastaju na području gdje Agulhaška struja teče uz istočnu obalu Afrike i okreće se prema jugu, prema rtu Dobre nade. Struja ih stvara povremeno, u razmaku od dva do tri mjeseca, a oni potom samostalno nastavljaju put prema južnom Atlantiku. Bez obzira na njihovu veličinu potpuno su bezopasni jer se kreću brzinom od 1,5 do 3 km/h. Dobri divovi, kako su ih oceanografi nazvati, mogu se naći u bilo kojem oceanu, jer su stvoreni jakim vjetrovima i strujama, pokrivajući cijeli planet. Međutim, postoje smrtonosni vrtlozi, u kojima velika količina vode ulazi kroz uski prolaz. Takvi su norveški Saltstraumen maelstromi, najmoćniji vrtlozi na svijetu, koji nastaju u istoimenom tjesnacu zbog struje plime. Više od 400 milijardi litara vode prolazi kroz kanal širine 150 metara svakih šest sati. Kružne struje vode dosežu brzinu od 32 km/h. Vrtlozi se smatraju zamkama vodenog svijeta i bolje je ne sresti ih na putu. Ovi prstenovi spadaju među najsnažnije vrtloge svih svjetskih oceana.

Foto: screenshot YouTube

7. Brodovi pustinje
Teško je vjerovati, ali magla se može naći čak i u jednoj od najsuših mjesta na Zemlji – pustinji. U jutarnjim satima u Namibiji na dinama često leži gusta magla koja sjaji na nevjerojatan način. Taj je fenomen nastaje zbog vlažnog, ohlađenog zraka koji dolazi iz hladne oceanske struje, poznate kao Benguelska struja. Kondenzacijom se pretvara u maglu tijekom hladnih noći i nekada je stvarala velike probleme prvim portugalskim moreplovcima, no to se promijenilo nakon pojave satelitske navigacije. Danas ostaci više od tisuću potonulih brodova leže blizu Obale kostura, a kako se pijesak pomicao, brodovi leže izravno na obali. Uz kitolov, obala je dobila ime po nasukanim skeletima brodova.

Foto: screenshot YouTube

8. Podvodna siga (engl. Brinicle)
Kad je siga u potpunosti formirana izgleda gotovo poput vrlo lijepog kristala pod morem. Nastaje kada voda bogata soli istječe iz morskog leda i ispušta se u more, stvarajući jedinstvenu ledenu figuru. Zbog činjenice da su potrebne vrlo niske temperature za stvaranje ove pojave, podvodna ledena siga se formira samo u hladnim oceanima u blizini južnog i sjevernog pola. Za žive organizme, poput riba, morskih zvijezda i algi te sisaljke mogu biti iznimno opasne jer se u kontaktu s njima ribe mogu smrznuti. Sam proces stvaranja podvodne sige traje oko pet do šest sati.

Foto: screenshot YouTube

9. Najduži val na Zemlji
Valovi, osobito tijekom oluje, noćna su mora svakog pomorca. Međutim, plimni valovi na rijeci Amazoni nisu tako opasni, već su čak i popularni među turistima. Na ovom mjestu, kao rezultat plime, pojavljuje se najdulji val na planetu. U razdoblju od veljače do ožujka, samo jednom u tri dana vode Atlantskog oceana ulaze u ušće najveće rijeke, stvarajući valove široke od 2 do 3 kilometra koji jure brzinom do 30 km/h.

Foto: screenshot YouTube

10. Anomalija Baltičkog mora
Tijekom akustične studije dna Baltičkog mora 2011. godine tim švedskih istraživača Ocean X slučajno je otkrio čudan objekt s promjerom od 60 metara koji je ležao na dubini od 90 metara. Od njega se protezao trag oko 300 metara. Tim je sugerirao da su njihovi sonari pronašli objekt sličan potopljenom NLO-u. Nalazi su izazvali snažnu raspravu među tabloidima, ali osim tumačenja nejasne hidroakustičke slike arheolozi nisu pružali nikakve daljnje odgovore. Prema njihovim riječima anomalija je najvjerojatnije prirodna geološka formacija.

Foto: screenshot YouTube

11. Val ubojica
Većina od nas može točno odrediti kada se val počinje formirati, vidimo ili čujemo znakove koji upućuju na to da će se razbiti na obali. Međutim, ne mogu se utvrditi svi valovi na taj način. Postoji takav fenomen poput vala ubojice, koji se zapravo pojavljuje niotkuda i ne pokazuje znakove dolaska. Ovi valovi se obično nalaze daleko od zemlje i njihova je veličina kolosalna, a njihova visina može doseći i do 24 metra. Oni su najstrašnija noćna mora pomoraca. U njima postoji nešto tajanstveno, zloslutno, duboko i tamno, nešto što nitko ne može predvidjeti. Čini se nevjerojatnim da se takav zid vode može naglo obrušiti na brod i nemoguće je predvidjeti njegovu pojavu.

Podijeli objavu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.