Umor komrilara doveo do nasukavanja i kazne od 27.200 dolara

958
Foto: Maritime New Zealand

Umor člana posade doveo je do nasukavanja i gubitka komercijalnog ribarskog broda „Jan“, a njegov vlasnik, Wild Fish (NZ) Limited, kažnjen je novčanom kaznom od 27.200 dolara.

Neil Rowarth iz Maritime NZ rekao je da je jedini kormilar u vrijeme nasukavanja, 17-godišnji deckhand, zaspao nakon što je krenuo na stražu u ranim jutarnjim satima 11. siječnja 2016. godine.

Kormilar je radio cijeli dan, spavao maksimalno tri sata, a potom je bila njegova smjena iako nikada prije toga nije bio na noćnoj straži.

Nakon što je kormilar zaspao, „Jan“ je bio na autopilotu i nasukao se na stijenama pored Howe Pointa u Bay of Islands. Nasukavanje je probudilo skipera i drugu posadu. Skiper je naredio posadi da napusti brod zbog oštećenja trupa i prodora vode. Brod „Jan“ se ubrzo nakon toga prevrnuo.

Rowarth, kaže da tužiteljstvo šalje snažnu poruku svim pomorskim operatorima da moraju imati učinkovit sustav za rješavanje umora posade.

“Zamor posade je stvaran i potencijalno katastrofalan za brodove i njihovu posadu. S tri člana posade „Jana“, uključujući kormilara, su spavala i prava je sreća da nije došlo do kobne nesreće.

Tvrtke i zapovjednici brodova odgovorni su za učinkovito upravljanje radnim vremenom i umorom svoje posade. Ako ne, rezultati mogu biti tragični. Maritime NZ će poduzeti mjere, ali nikakva sudska kazna nikad ne bi odgovarala tragediji izgubljenog broda i smrti posade”, dodao je Rowarth.

Godine 2011., nakon nasukavanja još jednog od njegovih brodova, Den Bearg, Wild Fish Limited je instalirao watch alarm na svoju flotu. Watch alarmi povremeno se oglašavaju kako bi spriječili da član posade zaspe na dužnosti. Međutim, Wild Fish Limited nije obavijestio posadu „Jana“ da je na brodu postavljen watch alarm i da nije obučio skipera i posadu da ga koriste.

Maritime NZ je izjavio na sudu da je Wild Fish Limited djelovao bezobzirno.

Nije postojao učinkovit sustav praćenja spavanja članova posade kako bi se osiguralo da pretjerano umorna posada ne bude na straži. Naglašavajući situaciju rečeno je da je član posade s ograničenim iskustvom na straži poslan sam na dužnost. Njegova razina umora pojačavala je rizik od mogućnosti da zaspe na straži, a nije bilo mehanizma niti postupka koji bi ga probudio ako bi se to dogodilo.

Rowarth navodi da operatori brodova trebaju razmotriti instalaciju watch alarma gdje je to prikladno i obučiti posadu za njihovu uporabu.

Maritime NZ procesuirao je Wild Fish Limited prema Zakonom o pomorskom prometu koji zabranjuje “opasnu djelatnost koja uključuje brodove” (odjeljak 65). Tvrtka se izjasnila krivom.

RI

IZVORgCaptain
Podijeli objavu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.