Autonomna plutajuća stanica Polar Pod

Andrea Zovko

1025
Foto: Wikimedia Commons / Jean Louis Etienne

Znanstveno-istraživačka platforma Polar Pod bez sumnje je jedan od najrelevantnijih i najinovativnijih znanstvenih projekata ikada stvoren. Autonomna plutajuća stanica, koja radi  isključivo na obnovljivim izvorima energije, kontinuirano će obavljati mjerenja u jednom od manje istraženih područja na planeti.

Polar Pod projekt, kojeg je razvio Jean-Louis Etienne inspiriran istraživačkom platformom FLIP, kretat će se duž 24.000 km dugog antarktičkog polarnog područja s prosječnom brzinom od 0,5 čvorova. Ova morska stanica, osmišljena 2013. godine, tek je nedavno dobila potporu francuske vlade.

Polar Pod je vrlo nevjerojatna struktura. To je autonomna plutajuća stanica izgrađena na principu plovka i platforma se uvijek vraća u vertikalni položaj. Ukupna težina 125 metarske čelične konstrukcije je 800 tona, od čega je 650 tona težina balasta. Platforma je dizajnirana na takav način da ne bude u fazi s valovima. Samo četvrtina gornjeg dijela je iznad vode. Prema riječima inženjera koji su je projektirali, takva gradnja omogućava da plutajuća stanica ostane stabilna i sposobna za plovidbu čak i u najtežim vremenskim uvjetima.

Za kretanje, platforma će se uglavnom oslanjati na plutanje. Isto tako, stanica će biti opremljena s  četiri vjetrogeneratora snage 3 kW i dva aluminijska okvira s jedrima ukupne površine 260 m2.

U znanstvenu plovidbu na stanici može se uputiti sedam osoba i to četiri znanstvenika i tri člana posade koji će upravljati stanicom. Naravno, posada će biti dobrovoljna i podvrgnut će se posebnoj izobrazbi o sigurnosti, popravljanju opreme i uštedi energije, a tim će se mijenjati svaka dva do tri mjeseca. Svu energiju za rad istraživačke platforme i znanstvene opreme proizvodit će vjetroturbine. Osim toga, rezervni dizelski generator bit će instaliran na plutajućoj stanici za hitno pokretanje glavnog sustava ili potisnika za promjenu kursa u slučaju mogućeg sudara s ledom ili brodom.

U projektu, prema riječima osnivača, uvjeti života bit će spartanski: vrlo uske i male prostorije i kabine. Međutim, sve je to zbog novog znanstvenog pristupa koji ima mnoge prednosti nad tipičnim prikupljanjem podataka. Za razliku od oceanografskih plovila, plutajuća platforma može kontinuirano izvoditi mjerenje u razdoblju od nekoliko dana do nekoliko mjeseci, u svim godišnjim dobima, čak i u teškim vremenskim uvjetima. Istovremeno, imat će minimalni utjecaj na okoliš, a mjerenje će biti preciznije. Na uređaj  može biti priključeno 49 raznih vrsta opreme, od kojih će 35 raditi neprekidno.

Nakon što je francuska vlada odobrila projekt Polar Pod, francuski i međunarodni istraživači pridružili su se znanstvenom programu. Prošle godine već su obavili testiranja u eksperimentalnom bazenu u Brestu. Polar Pod mogao bi započeti svoju prvu misiju u razdoblju od 2019. do 2022. godine.

Podijeli objavu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.