U čemu je razlika između odobrenih radova u luci Petrčane i zabranjenih u Marini Boriki

D.M.,

196
FOTO: 057info

Iz Mjesnog odbora Puntamike bunili su se protiv radova na preuređenju marine Borik koji su ušli u srpanj, dok iz MO Petrčane nije bilo nikakve intervencije zbog gradnje na lučko obalnom području u središtu tog turističkog mjesta.

U Marini Borik intervenirali su komunalni redari, koji su ispisali rješenje o obustavi radova. Investitori tog zahvata na pomorskom dobru od Gradu Zadru dobili su odobrenje da tijekom ova dva mjeseca mogu izvoditi samo unutrašnje radove. Županijska lučka uprava podnijela je zahtjev Gradu Zadru 26. lipnja da im se omogući završetak radova do 20. srpnja.

Još nismo dobili službeno odobrenje za produljenja radova ali nam je usmeno rečeno da je odobreno, izjavio je ravnatelj ŽLU Davora Škibole. Iz središta Petrčana bit će uklonjeno gradilište a za priključke struje i vode na sanitarni objekt cesta na jesen će se  prokopati cesta, pojašnjava Škibla.

Nismo se bunili jer smo od početak znali da su radovi ugovoreni do 15. srpnja, rekao je za 057.info je Duje Stanišić, predsjednik MO Petrčane.U Petrčanima koji isključivo žive od turizma je visok prag tolerancije tamošnjih mještana za razliku od onih s Puntamike koji su se i preko medija, ali anonimno žalili se na buku strojeva.

U čemu je razlika između zaustavljenih radova u Marini Borik i odobrenih u luci Petrčane, obzirom da se odvijaju na pomorskom dobru.

U Petrčanima se radi o društvenom interesu, radi se o uređenju luke otvorenoj za javni promet, dok je u Marini Borik – privatni interes, kazao je pročelnik Katić. U odnosu na Odluku – svi bi trebali biti isti. Ali je i pitanje ima li Grad Zadar valjanu Odluku o zabrani radova tijekom turističke sezone – od 1. srpnja do 1. rujna.

Ona je donesena je 2004. godine, nadopunjena je 2007. godine s MO Jazine I trebala je biti usklađena s izmjenama zakona o gradnji iz 2013. godine, gdje se u članku 132. odluka donosi na Gradskom vijeću za svaku iduću sezonu.

Tako će biti kada se za jesen pripremiti nova odluka, najavio je pročelnik Katić.
Prema informacijama koje on dobio u Ministarstvu turizma niti jedna jedinica lokalna samouprave s ljetnim turizmom ne poštuju zakonske propise, odnosno ne donosi odluku o zabrani radova kako su to odredili iz Ministarstva prostornog uređenja i graditeljstva. A niti je ažurna njihova građevinska inspekcija. Prema odluci Grada Zadra iz 2004. nadzor provodi inspekcija, a ne komunalni redari. Oni mogu samo prijaviti građevinskoj inspekciji kršenje odluke, a ne da su oni ti koji će zaustaviti radove a kamoli ispisivati kazne.

IZVOR057info.hr
Podijeli objavu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.