Četiri petine krši propise, inspekcija najavljuje i pljenidbu glisera

Siniša Luković

323
Foto: Pomorac.net

Sva plovila koja prevoze putnike na Crnogorskom primorju moraju biti registrirana za prijevoz putnika. U suprotnom, bit će isključena iz pomorskog prometa, a njihovi vlasnici novčano kažnjeni.

Kod ponovljenih prkeršaja ta plovila će biti oduzeta i predana lukama na čuvanje, do okončanja prekršajnog postupka protiv njihovih vlasnika. Najavio je to inspektor sigurnosti plovidbe Lučke kapetanije u Kotoru, Željko Lompar.

On i njegove kolege inspektori nadziru sigurnost pomorskog prometa u zaljevu Boke koji je ljeti daleko najopterećeniji dio crnogorskog akvatorija. Pored brojnih kruzera i jahti koje uplovljavaju u Kotori i razne bokeljske marine, u zaljevu prometuju i na desetine manjih ili većih izletničkih i plovila za prijevoz turista od kojih mnoga nisu registrirana za obavljanje te privredne djelatnosti. Ove sezone pravi bum doživjela su manja brza plovila za tzv.ekskurzije i prijevoz turista po zaljevu do raznih bokeljskih atrakcija, a agencija i poduzetnika koji nude tu vrstu usluga čamcima dužine od 5 do 12 metara sve je više.

„Više od 50 posto brzih plovila-glisera nije registrirano za prijevoz putnika, ali se njihovi vlasnici i pored toga bave tom djelatnošću. Pritom 80 posto njih plovi zaljevom brzinama znatno većim od maksimalno dozvoljenih“- kazao je Lompar dodajući da će prema svim prekršiteljima propisa inspekcija striktno primjenjivati zakonom predviđene sankcije. On je dodao da se do sada u prosjeku tek kod tek svakog trećeg kontroliranog plovila pokazalo da je sve regularno što se tiče posjedovanja adekvatnih certifikata za plovilo i posadu, osiguranja i posjedovanja propisane opreme.

Lompar je dodao da inspekcija osim kontrole putničkih plovila, akcent stavlja i na kontrolu poštovanja ograničenja brzine plovidbe u zaljevu koja iznosi 10 čvorova, odnosno 6 čvorova u Kumborskom i tjesnacu Verige.

„Radarsko snimanje brzine plovidbe bit će fokusirano na tjesnace Verige i Kumbor, ali će nadzoru generalno preko VTMIS sustava Uprave pomorske sigurnosti na Obosniku, biti podvrgnuta i sva plovila u drugim dijelovima zaljeva“- kazao je Lompar dodajući da ionako gust promet na moru ovih dana u Boki nerijetko dodatno otežava pojava nenajavljivanja organizacije i održavanja raznih sportskih manifestacija na vodi, a koje po zakonu, Inspekciji sigurnosti plovidbe i nadležnoj Lučkoj kapetaniji, moraju biti najavljene najmanje 48 sati prije održavanja.

IZVORBoka News
Podijeli objavu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.