Kopar ostaje najvažnija luka za Austriju

277
Foto: Wikimedia / Public Domain

Prema podacima austrijskog specijaliziranog časopisa Verkehr od lipnja, austrijska se ekonomija oslanjala uglavnom na luku Kopar u 2017. godini.

S 7,1 milijun tona obrađenog tereta u 2017., tržišni udio Luke Koper na austrijskom tržištu procjenjuje se na 33%.

S 3,5 milijuna tona, Rotterdam i Antwerp su na drugom i trećem mjestu, susjedna luka Trst s 0,8 milijuna tona je na šestom mjestu, dok je Rijeka na osmom mjestu s 0,5 milijuna tona obrađenog tereta.

U 2017. Austrija je preko morskih luka uvezla i izvezla ukupno 21 milijun tona robe, što je za 9% više nego u 2016. Više od polovice te količine tereta (57%) obrađeno je u sjevernim europskim lukama (Rotterdam, Hamburg, Antwerpen, Bremen i Lower Saxon), dok je ostalih 43% obrađeno u Koperu, Trstu, Constanzi i Rijeci.

Koper ima mnogo dnevnih željezničkih usluga s logističkim centrima u cijeloj Austriji, kako za intermodalne, tako i za druge transporte kao što su ugljen, željezna ruda, fosfati i goriva.

Redovna kontejnerska usluga 10 puta tjedno povezuje Koper s Container Center Graz, a brodari  također mogu koristiti više tjednih usluga za Villach i Enns, uz daljnji prijevoz do velikih industrijskih centara u Austriji.

U siječnju 2018. godine dodana je izravna veza Linz-Kopar, a od 16. lipnja operator je povećao broj tjednih veza s Koprom na četiri zbog povećane potražnje.

RI

IZVORVessel Finder
Podijeli objavu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.