Brodosplit ugovorio najluksuzniji brod za polarna krstarenja

419
Foto: Nordwest3D (LMG 200-PCS)

Hrvatski brodograditelj Brodosplit sklopio je sporazum o izgradnji novog broda za polarna krstarenja, ekspediciju, prema projektu tvrtke LMG Marin, za naručitelja Quark Expeditions iz Seattlea.

Izrađen prema Polar Class 6 standardu, brod će biti izgrađen posebno za geografske širine Arktika i Antarktika.

Riječ je o najluksuznijem putničkom brodu za krstarenja polarnim područjima na svijetu, a moći će ugostiti 200 putnika smještenih u 103 luksuzno opremljenih kabina, o kojima će se brinuti 116 članova posade. Brod će biti dugačak 128 metara i širok 21,5 metar, a brzinu od 16 čvorova osiguravat će četiri glavna motora.

Brod će biti opremljen svim potrebnim rješenjima i opremom kako bi putnici mogli u potpunosti obilaziti ledenjake iznad i ispod razine mora, uživajući u promatranju tog jedinstvenog biološkog i životinjskog svijeta i bit će na raspolaganju prvim putnicima za arktičku sezonu 2020. godine.

Quark Expeditions je lider u polarnim ekspedicijama od svog osnutka 1991. godine. Njihovi brodovi posjeduju posebno ojačane trupove i ledolomce, što omogućuje da se istraže neka od najudaljenijih područja svijeta.

Vlada Republike Hrvatske je na svojoj 96. sjednici odlučila izdati jamstvo za povrat akontacije koja je osigurala financiranje izgradnje i čime se ispunjen jedan od uvjeta ugovora s kupcem, izvijestio je Brodosplit.

IZVORWorld Maritime News, Brodosplit
Podijeli objavu

2 KOMENTARI

  1. I zašto je vlada RH dala jamstva privatnoj kompaniji??! Koliko se razumijem u sve ovo Brodosplit je privatna kompanija?
    Zašto su onda poklonili Brodosplit Debeljaku,da bi ovi opet dobivali jamstva od strane RH ?

  2. Država je dala jamstvo Hrvatskoj firmi u kojoj su zaposleni Hrvatski porezni obveznici, firmi koja državi vraća pare kroz plaćanje jamstava, plaćanje koncescija, plaćanje poreza i prireza i hrpu drugih načina.

    Država daje jamstvo jer ulaže u samu sebe na taj način, a da jamstvo nije dala, brod se nebi gradio i poslovanje se nebi ostvarilo.

    Apsolutni je nonsense pitati se zašto država daje jamstva.. osobito kad je ovo jedno od prvih jamstava gdje država daje jamstvo stabilnoj firmi, za razliku od davanja jamstava uljaniku koji je već 6 godina u problemima.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.