Rekordni broj poslodavaca u potrazi za kadrovima s Pomorskog fakulteta

Marinko Glavan

2075
Foto: R. Brmalj

Rekordnih sedamdeset i pet tvrtki i institucija predstavilo je mogućnosti zapošljavanja studentima Pomorskog fakulteta u Rijeci, na petom po redu »Career day-u« održanom danas u prostorima fakulteta, piše Novi list.

Osim već tradicionalnih poslodavaca, poput brodarskih tvrtki, studentima se predstavio i niz drugih, od logističkih do turističkih, čime je, ističe dekan fakulteta Alen Jugović, u potpunosti ispunjen cilj ove manifestacije koja je pokazala velik interes tržišta rada za kadrovima s Pomorskog fakulteta, bez obzira na smjer koji pohađaju.

– Broj tvrtki koje se predstavljaju nadmašio je sva naša očekivanja. Prošle godine bilo ih je pedeset, a danas ih imamo sedamdeset i pet. Cilj kojem težimo, a vjerujem da ćemo ga vrlo brzo dostići, je stotinu tvrtki, iako smo i s ovim zadovoljni, jer firme ovdje ne dolaze samo da bi prezentirale tko su i što rade, već s vrlo konkretnim ponudama za zapošljavanje, kaže Jugović.

Posebno naglašava kako je među predstavnicima izlagača velik broj diplomiranih studenata fakulteta, od kojih je dobar dio pronašao zaposlenje u zadnjih nekoliko godina upravo putem »Career day-a«.

– To je najbolji dokaz uspješnosti ove manifestacije, ali i naših studenata, koji su na nacionalnoj i svjetskoj razini pokazali da su iznimno dobar, pod navodnicima, proizvod. Mi smo tu da im pomognemo, da na neki način otvorimo vrata prema tržištu rada, a dalje je na njima i tvrtkama koje ih žele zaposliti, kaže Jugović.

Podaci kojima raspolaže fakultet, nakon nekoliko godina praćenja zapošljavanja diplomiranih studenata, ističe, pokazuju da se studenti pomorskih smjerova zapošljavaju u stopostotnom udjelu, i to u roku od šest do osam mjeseci, dok je za studente ostalih smjerova taj rok između deset mjeseci i godinu dana.

– Naši diplomanti ne rade samo na brodovima, nego i u čitavom nizu drugih djelatnosti, od farmaceutske industrije do turizma, gdje god je potrebna organizacija logistike, bilo da je riječ o prijevozu ili skladištenju tereta, prijevozu putnika ili organizaciji smještaja. Imamo ponudu i od HNK Rijeke. Naši diplomanti možda ne znaju tko igra u prvoj jedanaestorki Rijeke, ali znaju kako organizirati parking, transport, usluge i sve ostalo što se zbiva oko i na samom stadionu. Danas u Hrvatskoj nema drugog fakulteta za logistiku i organizaciju i tu smo prepoznali prostor i priliku, kaže dekan.

Zadovljni ponudom i potražnjom bili su i studenti i potencijalni poslodavci. Jan Lindgar Hoyer iz danske brodarske kompanije Torm ističe dugogodišnju suradnju s Pomorskim fakultetom, navodeći kako kompanija i ove godine želi zaposliti nove, mlade pomorce koji su tek završili fakultet.

– Na našoj kompaniji plovi velik broj pomoraca iz Hrvatske i želimo taj broj zadržati ili povećati. Za razliku od nekih drugih kompanija, koje traže više časnike, mi ih želimo stvarati, u duhu naše kompanije. I zato, u suradnji s Pomorskim fakultetom i Zorovic maritime services, s kojima surađujemo na zapošljavanju pomoraca, i ove godine tražimo nove kadrove. Studentima nudimo mogućnost da već na zadnjoj godini studija potpišu s nama ugovor, što im je sigurno i motivacija da daju sve od sebe kako bi sa što boljim uspjehom diplomirali, s obzirom da ih odmah po stjecanju diplome čeka radno mjesto, kaže Hoyer.

U potrazi za radnom snagom predstavila se i tvrtka Panalpina, sa sjedištem u Švicarskoj, koju je predstavljala Tina Zupanc, i sama donedavno studentica Pomorskog fakulteta, te jedna od pokretačica »Career daya«.

– Nedavno smo zaposlili dvije diplomantice smjera Logistika i menadžment, a vjerujem da ćemo ih nakon ovoga zaposliti još. Potreba za kvalitetnim kadrovima je velika jer naša tvrtka pokriva niz djelatnosti uvoza, izvoza, kontejnerskog prometa, željezničkog, cestovnog i aviotransporta i tako dalje. Ovo je odličan način da studenti saznaju gdje se sve mogu zaposliti i kakve im se sve mogućnosti nude, kazala je Zupanc.

Slično razmišljaju i studenti, poput Ane, studentice treće godine smjera Logistika i menadžment.

– Iz ovoga što smo vidjeli, vjerujem da se na ovaj način može naći posao. Career day je koristan za studente, jer se možemo i educirati i ostvariti kontakte s poslodavcima, kaže studentica.

Očekivanja studenata od Career day-a vrlo su jasna, barem prema riječima Karla s pete, završne godine nautičkog smjera.

– Očekujemo pronaći zaposlenje. Posebno se to odnosi na kadeturu, što nije lako naći, a kasnije, naravno i na nastavak karijere. Velik je broj izlagača, svi nude puno toga, ali vidjet ćemo hoće li se to i ostvariti, kaže budući pomorac.

IZVORNovi list
Podijeli objavu

2 KOMENTARI

  1. Objavite listu tih 75 kompanija i kome se treba javiti za ukrcaj.

    Ili to mora ici preko Hrvatskih Agencija koje moraju izvuci korist iz svega toga.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.