U posljednjih 10 godina na bulkerima živote izgubila 202 pomorca

1063
Foto: Bibby Line

Ukupno pedeset i tri broda za rasuti teret, nosivosti preko 10.000 dwt, identificirana su kao ukupan gubitak tijekom posljednjih deset godina, pokazuje najnovije izvješće Međunarodne udruge brodovlasnika dry bulk brodova o nesrećama.

Podaci pokazuju da su 202 člana posade izgubila život ili u prosjeku 20 izgubljenih života godišnje tijekom izvještajnog razdoblja od 2008. do 2017. godine.

Najveći gubitak života pripisan je problemima s teretom, ukupno 101 poginuli pomorac ili 50% ukupnih gubitaka života u devet nesreća.

Najčešći prijavljeni uzrok gubitka brodova je nasukavanje i iznosi 41,5 posto ukupnih gubitaka, nakon čega slijedi plavljenje (15,1 posto) i nepoznati uzroci u slučaju šest brodova koji su uzeli 61 život, među njima i dvije nesreće 2017. godine, „Stellar Daisy“ i „Emerald Star“.

“Godine 2017. tragični gubitak M/V „Stellar Daisy“, koji je prevozio teret željezne rude i M/V „Emerald Star“, s teretom nikla, postavili su pitanja o strukturnom integritetu i sigurnosnom stanju tereta na brodu. Nesreće ova dva bulkera uzrokovale su pogibiju 32 pomorca, najveći godišnji gubitak života od 2011.”, izjavio je Intercargo.

Ukupno, u 2017. godine baza podataka Intercarga zabilježila je 337 incidenta u kojima su sudjelovali brodovi za rasuti teret.

Osim toga, ozbiljnu zabrinutost izazvala je sigurnost prijevoza gnojiva na bazi amonijevog nitrata, nakon incidenta visokih temperatura u skladištima i ispuštanja plinova iz tereta na Supramax brodu MV „Cheshire“, nosivosti 57.000 dwt, u kolovozu 2017. godine.

Međutim, tek treba razviti specifično zakonodavstvo o odgovarajućim obveznim sigurnosnim zahtjevima kako bi se izbjeglo ponavljanje takvih incidenata.

Glede veličine brodova za rasute terete koji su označeni kao ukupni gubici, izgubljeno je 22 Handysize bulkera što predstavlja 41,5 posto od ukupno prijavljenih žrtava, a većina slučajeva dogodila se prije 2011. godine. Slijedi 11 Handymax brodova, što predstavlja 20,8 posto ukupnog broja bez jasnog obrasca poboljšanja kroz godine.

Što se tiče Supramaxa radi se o gubitku osam brodova, odnosno 15,1 posto od ukupnog broja, s pet gubitaka za koje je sumnja da su povezani s problemima tereta i posljedičnim gubitkom 85 života.

Od Capesize brodova izgubljeno je sedam jedinica, odnosno 13,2 posto od ukupnog broja, nakon čega slijedi gubitak Panamaxa, što predstavlja 9,4 posto od ukupnog broja.

Što se tiče godišnjih gubitaka brodova, nakon što je 2011. godine dosegnut vrhunac, došlo je do smanjenja gubitaka brodova, zaključila je udruga.

RI

IZVORWorld Maritime News
Podijeli objavu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.