Najveći putnički brod prošao Panamskim kanalom

664
Foto: Panama Canal

Panamski kanal pozdravio je 14. svibnja kruzer „Norwegian Bliss“ od 168.000 BRT kompanije Norwegian Cruise Line, najveći putnički brod koji je ikada prošao plovnim putem.

“Panamski kanal s ponosom pozdravlja „Norwegian Bliss“ i priznaje da je ova iznimka prekretnica omogućena proširenjem kanala, kao i iskustvima i naporima koji su stekli u dvije godine od njegove inauguracije”, izjavio je Manuel Benítez, zamjenik administratora kanala.

„Norwegian Bliss“ napustio je njemačko brodogradilište Meyer Werft u ožujku kako bi započeo 15-dnevni itinerer ovog mjeseca, plovidbom iz Miamija na Floridi preko kanala Panama i duž zapadne obale Srednje i Sjeverne Amerike prije nego što dođe do svoje konačne destinacije u luku Los Angeles u Kaliforniji. Brod će tada služiti u regiji Aljaske do kraja sezone krstarenja, nakon čega će biti premješten na Karibe.

Panamski kanal 24. svibnja obilježava neslužbeni završetak sezone krstarenja 2017./18. kada će plovnim putem proći „Pacific Princess“ kompanije Princess Cruises na svom 17-dnevnom putovanju iz Los Angelesa do konačnog odredišta, luke Fort Lauderdale.

“Do kraja sezone krstarenja kroz Panamski kanal proći će ukupno 248 putničkih brodova s ukupno 312.304 putnika”, izjavio je Albano Aguilar, stručnjak za međunarodnu trgovinu Kanala.

“Od toga, ukupno 20 krstarenja bit će Neopanamax brodovi, uključujući „Caribbean Princess“, „Carnival Freedom“, „Carnival Splendor“, „Norwegian Bliss“ i „Disney Wonder“ – svi koji mogu proći plovni put zahvaljujući proširenju kanala”, dodao je Aguilar.

RI

IZVORWorld Maritime News
Podijeli objavu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.