Novogradnje MSC-a prelaze prag od 23.000 TEU

1138
Foto: Wikimedia

Divovski kontejneraši koje je prošle godine naručio Mediterranean Shipping Company (MSC) u korejskim brodogradilištima imat će 23.000 TEU, vidljivo je iz podataka koje je objavio njemački proizvođač motora MAN Diesel i Turbo.

Prema sporazumu objavljenom u rujnu 2017. godine, Samsung Heavy Industries (SHI) će izgraditi šest brodova, dok će Daewoo Shipping Marine Engineering (DSME) izgraditi preostalih pet.

Jedanaest mega brodova bit će pogonjeni glavnim motorima G95ME-C9.5, izjavio je MAN Diesel & Turbo. Prefiks “G” označava dizajn motora koji smanjuje brzinu, omogućujući brodovima postizanje visoke učinkovitosti.

“Motori „G“ tipa rezultiraju manjim brojem okretaja motora koji pokreće propeler. Ova niža optimalna brzina motora omogućuje upotrebu većeg propelera i u konačnici je znatno učinkovitiji u smislu pogonskog motora. Zajedno s optimiziranim dizajnom motora, to znači da će novogradnja MSC-a uživati smanjenu potrošnju goriva i smanjenu emisiju CO2”, objasnio je MAN.

Kako je rečeno, Hyundai Heavy Industries (HHI-EMD) će konstruirati ME-C motore za SHI, dok će Doosan Engine izgraditi one za DSME.

MAN Diesel & Turbo također je dobio narudžbu za isporuku GenSeta za svaki brod u obliku 3 × MAN 9L32 / 40 + 2 × MAN 6L32/40 jedinica, koju će izgraditi STX Engine u Koreji.

Bjarne Foldager, potpredsjednik prodaje i promocije u tvrtki MAN Diesel & Turbo, izjavio je kako je narudžba ojačala poziciju tvrtke u okviru velikog kontejnerskog segmenta “gdje je G-tip favorizirani motor na tržištu”.

U rujnu je DSME izjavio da je pet brodova ugovoreno za 926,6 milijardi KRW (817 milijuna dolara), dok je SHI najavio ugovor za šest brodova vrijedan 1,118 bilijuna KRW (982,6 milijuna dolara). Dakle, ukupna vrijednost 11 brodova iznosila bi oko 1,8 milijardi dolara.

Očekuje se da će primopredaja kontejnerskih brodova započeti 2019. godine iz brodogradilišta SHI, s konačnim brodom iz serije koji bi trebao biti isporučen do 15. ožujka 2020. godine iz DSME-a.

R.I.

IZVORWorld Maritime News
Podijeli objavu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.