Veličanstveni “Szent István” ‘izronio’ nakon sto godina u Malom Arsenalu

Karmen Miletić

495
Foto: Wikimedia

Spektakularno isplovljavanje najvećeg i najljepšeg austrougarskog bojnog broda “Szent István”, ponosa carske flote, u vrijeme Prvog svjetskog rata, koje su, zbog očekivanja velike morske pobjede na njegovu prvom ratnom zadatku, na drugom brodu “Tegetthoff” pratili novinari i bilježili svaku njegovu prijeđenu milju, završilo je kobno. Samo nekoliko sati nakon porinuća iz brodogradilišta u Puli, gdje je bio na remontu, brod koji nosi ime prvog mađarskog kralja sv. Stjepana Arpadovića (mađ. Szent István) završio je pod morem blizu otoka Premude u zadarskom arhipelagu. Ono što je trebalo biti mađarski trijumf postalo je, igrom sudbine, zauvijek ovjekovječen poraz! Naime, filmska kamera s broda “Tegetthoff” zabilježila je njegovo tragično potapanje koje su izazvali talijanski torpedni čamci, a snimka je ostala očuvana i danas ju je moguće čak pogledati na YouTubeu.

– “Szent István” toliko me je zainteresirao da sam odlučila poduzeti mjere kako bi što više ljudi saznalo njegovu fascinantnu priču. Ona kod nas nije dovoljno poznata, dok su u Italiji toliko ponosni na potapanje ovog broda da su taj dan, 10. lipnja, proglasili danom svoje ratne mornarice – rekla nam je Tihana Jurišić, voditeljica europskog projekta “Networld” kojem je cilj povećanje svijesti o socijalnim i ekonomskim utjecajima Prvog svjetskog rata te doprinos razvoju kulturnog turizma.

Veličanstveni “Szent István”, dug 153 metra, bio je ukupno 937 dana u sastavu austrougarske ratne flote, od kojih samo 54 dana na moru, pretežno na vježbama gađanja. Tijekom rata gotovo da nije napuštao sidrište u Puli, a na svojem se prvom zadatku 1918. godine trebao iskazati i uništiti savezničku blokadu Otrantskih vrata. No, posada se nije nadala talijanskoj zasjedi. Njihovi su torpedni čamci, uočivši dim na pučini, zaključili da je to zasigurno mađarski brod te su ga ubrzo potopili. Torpeda su probila vanjski oklop broda pa je voda brzo počela navirati. Pokušaji nasukavanja na obližnji otok Molat nisu uspjeli i “Szent István” potonuo je u 6.12 ujutro, nakon tri sata agonije, uzevši sa sobom živote 89 mornara, kasnije pokopanih u Puli. Spašeno je 976 članova posade, uglavnom hrvatskih mornara i nekoliko članova mađarskog zapovjedničkog kadra.

Kako doznajemo od Tihane Jurišić, brod se danas nalazi u akvatoriju blizu Premude, na 66 metara dubine, i zaštićen je od Ministarstva kulture kao podvodno dobro. Njegove ostatke pronašao je, na dubini od 68 metara, 70-ih godina slavni tvorac dokumentarnog serijala “Tajne Jadrana” Mario Saletto. Da bi se do “Szent Istvána” došlo i fotografiralo ga, potrebna je izrazita ronilačka vještina i posebna oprema. Dio njegovih starih fotografija bio je u posjedu Povijesno-pomorskog muzeja u Istri, a dio je fotografirao ronilac Danijel Frka. Sve je Tihana u sklopu projekta “Networld” skupila i organizirala izložbu nazvanu “100 godina samoće pod morem”.

– Izložba se sastoji od sedam plakata sa slikama i fotografijama potopljenog broda. Danijel Frka strastveni je ronilac, ali i podvodni fotograf koji zbog mraka i veličine “Szent Istvána” nije mogao objektivom prikazati svu njegovu ljepotu, pa ju je odlučio naslikati. Njegove slike također se mogu vidjeti na izložbi – kazala nam je Tihana. Izložba je otvorena od 9. do 22. travnja u zadarskom Malom Arsenalu i prikaz je važnog povijesnog trenutka – broda koji je trijumfalnim porazom postao jedan od najvećih i najljepših monumenata hrvatskoga podmorja, zauvijek zaštićen u morskim dubinama.

IZVORSlobodna Dalmacija
Podijeli objavu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.