„Maersk Honam“ se bori s vatrom više od mjesec dana

911
Foto: Indijska Obalna straža

Vatra koja je izbila na kontejnerskom brodu pod danskom zastavom „Maersk Honam“ prije više od mjesec dana i dalje gori no ostaje pod kontrolom, izjavio je glasnogovornik vlasnika broda, Maersk Line.

Indijska obalna straža uspjela je lokalizirati požar na ultra velikom kontejnerašu 9. ožujka, tri dana nakon što je tvrtka izvijestila o velikoj vatri u jednom od svojih teretnih prostora.

Brod je uzet u tegalj i planira ga se bočno vezati u luku koja ima odgovarajuće objekte i mogućnosti kako bi se iskrcao teret. Glasnogovornik je izjavio kako još uvijek očekuju da to bude luka Jebel Ali u Dubaiju.

Operaciju spašavanja vodi Smit Salvage i Ardent.

Maersk Line je ranije izjavio kako će operacije vezanja i iskrcavanja požarom poharanog broda dovesti do visokih izvanrednih troškova.

Tvrtka je stoga odlučila proglasiti General Average, prema kojem sve stranke s financijskim udjelom na putovanju proporcionalno dijele gubitke nastale uslijed incidenta.

British International Freight Association (BIFA) je izjavila bi potraživanja od osiguranja koja proizlaze iz požara mogla biti stotine milijuna dolara.

Početne procjene napravljene na temelju fotografija objavljenih s mjesta događaja ukazuju da je stotine kontejnera u prednjem dijelu broda od 15.262 TEU vjerojatno biti potpuno uništene, ali kontejneri smješteni iza nadgradnje i u stražnjem dijelu izgledaju netaknuto.

Vatra je uzela živote pet od 27 pomoraca koji su u trenutku incidenta radili na brodu. Očekuje se da će cijela istraga slučaja odrediti uzrok požara i utjecaj na brod i teret.

R.I.

IZVORWorld Maritime News
Podijeli objavu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.