Od stjuardesa na luksuznim jahtama sve se više očekuje završena profesionalna obuka

2568

U pomorskom učilištu Adria Libar od travnja kreću tečajevi za osposobljavanje stjuarda/stjuardesa na jahtama. Riječ je o Luxury Yacht Crew Training-u koji polaznika priprema na ulazak u luksuzni svijet yachtinga. 

Što je luxury jahta i yachting industrija?
Luxury jahta je luksuzni plovni objekt namijenjen razonodi, sportu i rekreaciji, uglavnom veličine od 24 m, pa do preko 100 m. Nije nužno da jahta mora imati jedra, zapravo više od 80% jahti plove na motorni pogon.

Yachting industrija se ubrzano razvija u svijetu, a zadnjih nekoliko godina postaje sve popularnija i kod nas. Time raste i potražnja za kvalificiranom posadom, jer upravo je posada ta koja svaku plovidbu čini uspješnom i sigurnom.

Gdje plove luxury jahte?
Sezone u yachtingu uglavnom se dijele na mediteransku, ljetnu sezonu koja traje od travnja do listopada i karipsku koja traje od listopada do travnja. Najpoznatija mjesta za okupljanje posade (tzv. crewing up) na Mediteranu su Francuska rivijera (Antibes, Juan le Pins, Monte Carlo, Cannes), Barcelona, Palma de Mallorca i Genova. Često se događa da vlasnik jahte nakon završetka mediteranske sezone odluči produžiti ljetovanje u karipskoj sezoni, stoga nisu rijetka ni prekoocenska putovanja.

Koja je uloga stjuardese/stjuarda na jahti?
To najviše ovisi o veličini jahte i ukupnom broju posade. Na jahtama od 60 m i više može raditi i do 20 članova posade. Oni su raspoređeni po odijelima-netko je zadužen za rad na palubi, netko radi unutar jahte kao domaćica ili kuhar, dok je na manjim jahtama i manje članova posade te oni zajedno sudjeluju u svim poslovima-kuhanje, posluživanje, čišćenje broda,..

Na većim brodovima stjuardesa radi unutar jahte kao domaćica. Njene dužnosti uključuju od prijema gostiju, silver servisa odnosno posluživanja do dekoracije cvijećem i glačanja. Odgovorna je za izgled interijera jahte te se mora pobrinuti da je sve uvijek savršeno čisto i uredno. Metodičnost, organiziranost i pridavanje pažnje detaljima  neke su od značajnijih osobina koje stjuardesa mora imati.

Koje su prednosti rada kao stjuardesa na jahti i kako do posla?

Zamijeniti karijeru od 8-4 sa karijerom na luksuznoj jahti, proputovati svijet, zaraditi novac i pritom uštedjeti, upoznati ljude iz čitavog svijeta i steći nova radna, ali i životna iskustva – zvuči pomalo nestvarno. Prvi korak ka ostvarenju ovog sna su dobra volja, upornost i definitivno dobar trening.

O kakvom treningu je riječ?
Trening za obuku stjuarda i stjuardesa “Luxury Yacht Crew Training” gdje se stječu osnovna znanja i vještine  koje su potrebne za rad na luksuznim jahtama.  Veći dio programa sadrži praktične vježbe koje daju širi uvid o svemu što možete očekivati tijekom rada na jahti. Cilj treninga je da uz stjecanje znanja, polaznik ojača i svoje samopouzdanje te spremno prihvati novu ulogu člana posade.

Na tržištu je svakim danom sve veća konkurencija u potražnji poslova, a isto tako sve više poslodavaca očekuje od svoje posade prethodno radno iskustvo i znanje. Ovakva vrsta obuke jamči poslodavcu znanje, profesionalni pristup i ozbiljnost kandidata što ga ujedno čini i sigurnijim izborom za radno mjesto.

Što sve uključuje trening za stjuarde/stjuardese na jahti?

Trening je namijenjen svima koji nemaju nikakvo iskustvo u radu na jahti, ali i onima koji žele proširiti svoje znanje. Na treningu se opširno prolazi kroz nekoliko početnih modula koji se odnose na dužnosti novog člana posade:

Uvod u jahtaštvo– upoznavanje sa kapetanom i posadom, razumijevanje hijerarhije i života na jahti, važnost profesionalnosti, osobne prezentacije i pridavanja pažnje detaljima, komunikacija sa gostima različitih kultura

Čišćenje jahte-budući da su napravljene od jako skupih materijala, veoma je važno znati kako njegovati i održavati fine površine, poznavati standarde čišćenja i opremu  koja se koristi na jahti

Posluživanje hrane i vina-po završetku ovog modula polaznik će razumjeti standarde u postavljanju stola i dekoracije, savladati osnove francuskog i ruskog servisa, naučiti pripremu jednostavnih jela i prezentaciju na tanjuru (tzv. food plating), profesionalno predstavljanje i posluživanje vina te sljubljivanje sa hranom, osnove miksologije koktela i priprema, dekoracije cvijećem

Uz navedeno, poprilično je velik popis i ostalih vještina i kvalifikacija koje nose prednost svima koji se žele baviti ovim poslom-poznavanje stranih jezika, iskustvo i znanje u pružanju prve pomoći, iskustvo u čuvanju djece, masaže, fizioterapija, rad u ugostiteljstvu (kruzeri, hoteli, kafići restorani, zrakoplovno kabinsko osoblje),..

Tko su predavači?
Predavači u učilištu Adria Libar su profesionalci koji su stjecali znanje i iskustvo kroz rad na luksuznim jahtama i cruiserima te će najbolje moći polaznika uputiti u svijet yachtinga. Od njih će  “iz prve ruke” dobiti i savjet kako pronaći posao te kako napredovati u karijeri.

 

Koja su dodatna osposobljavanja za stjuardese?
Svakako je poželjno da stjuard/stjuardesa ima dodatne kvalifikacije, a tu podrazumijevamo prvenstveno one za sigurnost i spašavanje na brodu te prvu pomoć.  Ne samo što će ovakav trening biti koristan u radu na jahti, već će doprinijeti i istaknuti  životopis prilikom traženja posla.

STCW95 (Temeljna sigurnost D2)
Voditelj brodice A,B ili C kategorije
Security awareness

Da li je teško pronaći posao?
Iako je u yachting industriji uistinu velika konkurencija, kvalitetna i kvalificirana posada  ima prednost. Pojedinci koji su odgovorni i imaju samodisciplinu, koji su voljni raditi duge smjene, koji mogu zadržati kontrolu u stresnim situacijama  i koji će usprkos izazovima posla zadržati pozitivan stav, dobru volju i najvažnije osmjeh na licu uvijek su dobrodošli na svakoj jahti.

Više o tečaju Junior Steward/ess pročitajte na www.adrialibar.com

Podijeli objavu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.