Luka Antwerpen razvija uvjete za opskrbu brodova električnom energijom u luci

385
Foto: Lučke vlasti Antwerpena

Lučka uprava u Antwerpenu u Belgiji nastoji stvoriti neophodne uvjete za opskrbu brodova u luci električnom energijom.

Uprava je potpisala dva sporazuma, jedan s predstavnikom privatne lučke zajednice Alfaport-VOKA, a drugi s pet tehničkih partnera, Techelec, Schneider Electric, ABB, Actemium i Siemens, kako bi omogućili električnu energiju za brodove u području luke što bi se trebalo ostvariti u kratkom roku.

Sporazumi su potpisani 23. ožujka tijekom World Ports Sustainability Programa u Antwerpenu.

Električna energija s kopna omogućit će brodovima privezanima u luci da ugase svoje motore i povuku energiju iz električne mreže, smanjujući emisije NOx, CO2 i čestica.

„Već neko vrijeme su barže u području luke Antwerp u mogućnosti iskorištavati električnu energiju s kopna. Naša vlastita flota servisnih brodova koristi električnu energiju s kopna od početka ove godine“, rekao je Jacques Vandermeiren, izvršni direktor Lučke uprave.

Međutim, objasnio je da još uvijek nema dovoljno objekata za prekooceanske brodove. Vandermeiren je dodao da uprava stoga vidi razvoj električne energije s kopna kao strateški prioritet sljedećih nekoliko godina.

„Brodovi se sve više grade s mogućnošću spajanja na električnu energiju s kopna, ali njihova upotreba u lukama i dalje je vrlo ograničena. Još uvijek postoje operativna, tehnička i ekonomska pitanja koja želimo raspraviti i riješiti putem ovog projekta i time omogućiti uspješnu realizaciju“, rekao je Stephan Vanfraechem, direktor Alfaport-Voke.

R.I.

IZVORWorld Maritime News
Podijeli objavu

1 KOMENTAR

  1. […] – Brodovi se sve više grade s mogućnošću spajanja na električnu energiju s kopna, ali njihova upotreba u lukama i dalje je vrlo ograničena. I dalje postoje operativna, tehnička i ekonomska pitanja koja želimo da raspravimo i rešimo putem ovog projekta i time omogućimo uspešnu realizaciju – rekao je Stephan Vanfraechem, direktor Alfaport-Voke, prenosi pomorac.net. […]

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.