Indonezija zaplijenila luksuznu jahtu

453

Foto: ilustracija/Pixabay

Indonezijska policija je prošli četvrtak ispitivala kapetana i posadu luksuzne jahte zaplijenjene na Baliju na zahtjev američkih vlasti, ispitujući navodno pranje novca u malezijskom državnom fondu.

Policija je zaplijenila jahtu „Equanimity“, nakon što je 21. veljače primila pismo od FBI-a koji traži pomoć za provođenje sudske odluke, izjavio je glasnogovornik indonezijske nacionalne policije Muhammad Iqbal Abduh.

Policija je ispitala kapetana i posadu i provjerila imigracijske dokumente kako bi vidjela ima li bilo kakvih dokaza o počinjenom zločinu, izjavio je Abduh.

Navodeći informacije FBI-a, izjavio je da je AIS sustav jahte nekoliko puta bio isključen u vodama oko Filipina i Singapura.

AIS sustav koristi satelite kako bi odredio lokaciju broda, a  njegovo isključivanje otežava otkrivanje broda.

Tijekom proteklih 180 dana „Equanimity“ je plovio sa sjeveroistoka na sjeverozapad Malezije i Singapura, a potom s indonezijskog otoka Bali na Papuu i natrag, prema podacima sa Thomson Reuters Eikon. Postoji nekoliko točaka u kojima su njihovo kretanje nejasno.

Malezijski državni fond je u središtu istrage o pranju novca u najmanje šest zemalja, uključujući Sjedinjene Države, Švicarsku i Singapur.

Ukupno 4,5 milijarde dolara otuđeno je iz malezijskog državnog fonda od strane visokih dužnosnika fonda i njihovih suradnika, navodi se u građanskim tužbama koje je američko Ministarstvo pravosuđa (DOJ) podnijelo u protekle dvije godine.

Malezijski premijer Najib Razak postavio je Malezijski državni fond 2009. godine a ranije je bio predsjednik svog savjetodavnog odbora. On i fond su zanijekali bilo kakve zločine.

U kolovozu 2017., DOJ je zatražio zapljenu više od 1,7 milijardi dolara imovine koja je navodno kupljena s ukradenim fondovima iz malezijskog državnog fonda jer je vodio povezanu kaznenu istragu.

Među tom imovinom je luksuzna jahta od 91 metra „Equanimity“ vrijedna 250 milijuna dolara, koju je kupio malezijski financijer Jho Low koji je ključna figura u američkim tužbama. U tužbi se navodi da je Low iskoristio sredstva iz Malezijskog državnog fonda kako bi kupio ovu jahtu koja plovi pod zastavom Kajmanskih otoka.

Šef Nacionalne policije za istraživanje posebnih zločina rekao je da indonezijske vlasti ne traže Lowa.

Nije poznato gdje se Low nalazi a njegova tvrtka u Hong Kongu nije odgovorila na zahtjeve za komentarom.

IZVORgCaptain
Podijeli objavu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.