NYK razvio novi propeler koji će smanjiti emisije CO2

552

Japanski NYK Line, MTI Co. Ltd. i Japan Marine United Corporation (JMU) razvili su vrlo učinkovit propeler analizom uvjeta koji okružuju brodske propelere u stvarnoj operaciji.

Propeler, koji će postići 1,2 posto smanjenja emisija ugljičnog dioksida (CO2) poboljšanjem učinkovitosti goriva, bit će ugrađen na dva novoizgrađena kontejnerska broda koji su predviđeni za isporuku u 2019. godini.

NYK je objavio da su partneri u projektu analizirali stanje propelera u pogonu na oceanskom brodu. Nakon toga, potvrdili su da su se simulacijski podaci podudarali sa stvarnim uvjetima s velikom vjerojatnošću. Vrlo pouzdana simulacija je tada korištena za postizanje daljnje optimizacije dizajna propelera i time poboljšanje učinkovitosti goriva.

U suradnji s brodarskim tvrtkama i brodograditeljima, tri tvrtke „će nastaviti iskorištavati svoju stručnost kako bi pridonijele realizaciji održivog društva kroz pružanje i rad brodova koji pokazuju izvrsne rezultate u zaštiti okoliša“, rekao je NYK.

Analiza je provedena promatranjem kavitacije i mjerenjem brzine protoka oko propelera. Kavitacija je fenomen u kojem se stvaraju mjehurići zraka kad se naglo ispusti tlak u tekućini. Prekomjerna kavitacija na lopatici propelera uzrokuje vibracije broda i dovodi do erozije propelera.

IZVORWorld Maritime News
Podijeli objavu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.