Uskoro treća faza uređenja Vrnaže, a potom i komunalne lučice u Docu

P. Š.

209

Foto: Dean B./Šibenik IN

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u sklopu jučerašnjeg radnog posjeta županiji obišao je važne projekte u Šibeniku pa je tako u pratnji župana Pauka i gradonačelnika Burića obišao radove u luci Vrnaža, a posjetio je i prostor Lučke uprave Šibenik, Luke Šibenik te Dolac. Ministar je pohvalio projekt komunalne luke Vrnaža, a najavio je i da će ministarstvo rado pomoći s financiranjem projekta izgradnje komunalne lučice u Docu.

– Moram izraziti zadovoljstvo projektom u luci Vrnaža u koji smo krenuli zajedno sa županijom i gradom Šibenikom još prije dvije godine i sada se druga faza uspješno privodi kraju. Kandidirana su sredstva za ovu godinu, tako da se nadamo i trećoj fazi. Vrnaža je jedan hvalevrijedan projekt, ne znam gdje drugdje na Jadranu možete naći da lokano stanovništvo ima siguran vez i da uopće može dobiti vez – kazao je ministar.

Uređenjem Komunalne luke Vrnaža bit će osigurano 700 novih vezova. Prva faza koštala je 16 milijuna kuna, a ministarstvo je sudjelovalo s 50 posto. Druga faza krenula je ljetos, a ministarstvo ju je financiralo sa sedam milijuna kuna. Kako je ranije najavljeno, treća faza bi obuhvatila izgradnju dizalice i hangara, a zadnja bi se prostirala sve do ulaza u D-Resort, a treća faza trebala bi biti gotova 2019. godine.

Ministar je obišao i područje Lučke uprave Šibenik i Luke Šibenik, a upoznao se i s tamo planiranim projektima.

– Obišli smo područje državne Lučke uprave gdje bi se trebala izgraditi zgrada novog putničkog terminala, a to ćemo i razgovarati na sastanku. Što se tiče Luke Šibenik, ona se dobro razvija, promet je u porastu, a ono što je problem je postojeća infrastruktura, odnosno prilazne ceste i riva koja je u lošem stanju i samim time zahtijeva novi investicijski ciklus. Upoznati smo s potencijalnim projektima i naći ćemo zajedničko rješenje – kazao je ministar.

Za kraj obilaska Šibenika, ministar je obišao Dolac gdje je, kako je ranije najavio Željko Dulibić, ravnatelj Županijske lučke uprave, planirana izgradnja komunalne lučice i to nakon dovršetka Vrnaže. Plan je u Docu izvući rivu prema moru do pet metara, plombirati postojeću da ispod više ne ulazi more i podići je za 80 centimetara kako bi se spriječilo plavljenje, a sve bi bilo izgrađeno od kamena kako bi se zadržala autentičnost.

– Povijesni dio grada ne može više ovako izgledati, u ministarstvu postoje sredstva za županijske luke i naša vrata su otvorena za financiranje ovakvih projekata. Ove godine ćemo ukupno utrošiti oko 60 milijuna kuna za takve projekte, povećavamo sredstva iz godine u godinu i čim projekti budu gotovi i kandidirani nema razloga da ne dobiju zeleno svjetlo i pomoć ministarstva – najavio je Butković.

Nakon obilaska započeo je radni sastanak između predstavnika Ministarstva mora, prometa i infrastrukture na čelu s ministrom Butkovićem sa gradonačelnikom Burićem i županom Paukom i njihovim suradnicima, a razgovarat će o raznim temama i projektima iz nadležnosti ministarstva.

IZVORŠibenik IN
Podijeli objavu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.