Turski brodovi zauzeli talijansku naftnu platformu

704

Turski vojni brodovi koji sudjeluju u manevrima u Sredozemnom moru blokirali su naftnu brod-platformu talijanske kompanije „ENI“ da dođe do svog odredišta kod obale Cipra radi početka potrage za plinom, izjavili su jučer dužnosnici.

Ciparski ministar vanjskih poslova Janis Kasulides rekao je lokalnim medijima da je bušotina blokirana na putu južno od Cipra i da čeka dalje instrukcije od matične kompanije „ENI“.

Prema njegovim riječima, ciparske vlasti su u kontaktu s kompanijom i talijanskim vlastima.

Dužnosnik kompanije „ENI“ rekao je da su platformu „Sajpem 12000″ zaustavili turski vojni brodovi i da su im zabranili dalje kretanje „jer će biti vojnih aktivnosti u ciljnoj destinaciji“.

– Platforma je izvršila naređenje i ostat će na istoj poziciji zavisno od situacije – kaže dužnosnik koji nije htio biti imenovan.

Platforma je bila na putu da probuši probni izvor kod „Bloka tri“ i to je područje jugoistočno od Cipra za što je „ENI“ dobila licencu istraživanje ispod morske površine.

Cipar je 8. veljače priopćio da su „ENI“ i njihov poslovni partner francuska kompanija „Total“ otkrili potencijalno značajne rezerve plina u drugom bloku južno od otoka.

Turska je protiv bušenja, navodno da se time narušavaju prava ciparskih Turaka na prirodne resurse Cipra.

IZVORNa vodi.com
Podijeli objavu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.