Lagani i brzi: Novi čamci “IDK” u ruskoj vojsci

455

Jedinice kopnene vojske Rusije počele su dobivati suvremene riječne čamce IDK. Ova tehnika postat će nezamjenjiva prilikom ispunjavanja borbenih i školskih zadataka u savladavanju vodenih prepreka, izviđanju, transportu desanta i različitih vrsta tereta, piše Russia Beyond.

Novitet ruske obrambene industrije može se pohvaliti laganim i u isti mah čvrstim zavarenim aluminijskim tijelom. Njegova dužina iznosi 5,8 metara, širina 2,25 metara, a prosječan gaz najviše 0,4 metara.

Čamac pokreće dizel motor koji razvija 170 konjskih snaga. Težak je dvije tone, a može prevesti do jedne tone tereta ili do osam pripadnika desantnih jedinica. Maksimalna brzina IDK dostiže 50 kilometara na sat, i ne mijenja se čak ni prilikom opterećenja do 50%.

Velika brzina i broj mjesta za desant omogućavaju korištenje IDK-a za prebacivanje ljudstva preko vodene prepreke i evakuaciju ranjenih boraca.

U cilju vatrene podrške i samoobrane moguća je instalacija mitraljeskog oružja.

“IDK” je bio predstavljen na vojnim izložbama u Rusiji, uključujući i međunarodni vojno-tehnički forum Armija 2017, na kojem dobio visoku ocjenu od strane domaćih i inozemnih stručnjaka.

IZVORRussia Beyond
Podijeli objavu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.