Teretni brod natovaren eksplozivnim materijalima zaplijenjen u grčkim vodama

311

Grčka Obalna straža zaplijenila je tijekom inspekcije teretni brod pod zastavom Tanzanije na kojem je pronađeno da je prevozio materijale u Libiju koji služi za izradu eksploziva.

Brod je 6. siječnja plovio u blizini Krete i na njemu je bilo osam članova posade, uključujući dva Ukrajinaca, pet Indijaca i jednog albanskog državljana.

Brodu je naređeno da preusmjeri kurs u luku Heraklion na Kreti gdje su 29 kontejnera i 11 LPG spremnika temeljito pregledani.

Prema brodskim dokumentima kontejneri su ukrcani u Mersinu u Turskoj, dok su LPG tankovi ukrcani u turskoj luci Iskenderum, a odredište je luka Džibuti u Omanu.

Nakon što je cijeli teret istovaren, ustanovljeno je da su kontejneri napunjeni amonijevim nitratom, detonatorima i drugim eksplozivnim materijalima dok su spremnici s LPG-om bili prazni.

Inspekcija broda također je pokazala da postoji brojna sigurnosna kršenja na brodu, ugrožavajući i posadu i teret broda.

Daljnja istraga je utvrdila da je vlasnik broda uputio zapovjednika broda da plovi do Misrate u Libije, kako bi isporučio cijeli teret, izjavila je Obalna straža.

Europska unija i Ujedinjeni narodi su 2011. godine nametnuli sankcije zabrane prodaje, izvoza ili prijenosa oružja u Libiju.

Obalna straža je dodala da nema nikakvih karata na brodu koji prikazuju Oman ili Džibuti.

Posada broda je uhićena i očekuje se da će se pojaviti pred državnim odvjetništvom u Pireju. Teret i brod su također zaplijenjeni.

IZVORWorld Maritime News
Podijeli objavu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.