Pomorska policija Crne Gore zaplijenila tri švercerska glisera

578

Foto: Barinfo

Službenici crnogorskog Sektora granične policije presjekli međunarodni lanac krijumčarenja marihuane morskim putem koji je vodio od Albanije k Italiji, na teritoriju Crne Gore zaplijenjena su tri plovila, a u Albaniji je otkriveno 600 kg marihuane, navode iz policije.

“Zahvaljujući razmjeni informacija s kolegama iz Italije i Albanije, službenici su izveli višednevnu akciju kojom su presjekli lanac međunarodnog krijumčarenja marihuane morskim putem, koji je vodio od Albanije k Italiji i dalje, ka drugim zemljama Europske Unije. Službenici crnogorskog Sektora granične policije su tom prilikom u dva navrata, 06. i 11. siječnja, zaplijenili ukupno tri plovila kod kojih je zatečeno ukupno pet osoba. Zahvaljujući podacima do kojih su službenici SGP-a potom došli i dali kolegama u Italiji i Albaniji, u Albaniji je otkriveno 600 kilograma marihuane koju je, kako se sumnja, policija locirala i zaplijenila. Od navedenih pet osoba koje su zatečene u blizini plovila uzete su izjave, a crnogorska policija će podatke do kojih je došla ustupiti kolegama u Albaniji i Italiji, radi kaznenog procesuiranja ovog predmeta”, navode iz policije.

5. siječnje započeta je akcija u kojoj su sutradan na teritoriji Crne Gore zaplijenjena dva plovila, a potom još jedno, a koja su takvih karakteristika da su pogodna za krijumčarenje narkotika morskim putem.

“Konkretno, 05. siječnja 2018. godine oko 16.40 sati, crnogorskom Sektoru granične policije su, putem kontakt točke za operativnu suradnju Sektora granične policije s talijanskom Guardia di Finanza i Graničnom policijom Albanije na plavoj granici, u realnom vremenu dostavljeni operativni podaci u vezi potjere za nepoznatim plovilom RIB dužine oko 8,5 metara, velike brzine i motorne snage. Potjeru za plovilom su vršili patrolni čamci Guardia di Finanza Italije i albanske granične policije na otvorenom moru, a plovilo se u momentu obavještenja crnogorske policije nalazilo naspram Drača, krećući se velikom brzinom u kursu prema teritorijalnim vodama Crne Gore. Službenici Sektora granične policije su se odmah uključili u ove aktivnosti i locirali navedeno plovilo nad kojim je vršena 24-satna opservacija. Sutradan, 06. siječnje oko 17.00 sati, dvije patrole iz sastava Regionalnog centra granične policije „Jug” su oduzeli plovilo RIB, imena VLORE-17, pod albanskom zastavom, dužine oko 8,5 m, tamno plave boje s dva vanbrodska motora velike snage. Na licu mjesta zatečeni su E.K. (40) iz Bara koji je, kako se sumnja, upravljao ovim plovilom, kao i M.S. (36) iz Bara koji je, kako se sumnja, imao namjeru da putničkim motornim vozilom „Toyota“, podgoričkih registarskih oznaka, preveze ovo plovilo nakon pristajanja. Zbog počinjenog prekršaja iz člana 67 stavak 1 točka 1 Zakona o graničnoj kontroli, osobi E.K. je uručen i naplaćen prekršajni nalog. Također, plovilo VLORE-17 s prikolicom je uz potvrdu privremeno oduzeto i dislocirano jer E.K. nije imao potrebnu dokumentaciju za plovilo”, piše u priopćenju policije.

Istog dana, službenici SGP-a su locirali i oduzeli plovilo marke SEAR, pod američkom zastavom, kojim je upravljao R.M. (30) iz Kosova.

“Prikupljeni operativni podaci od strane crnogorskog Sektora granične policije, koji su potom razmijenjeni s Graničnom policijom Republike Albanije i Guardia di Finanza iz Italije, su doveli do toga da na osnovu ovih podataka budu inicirane brojne istrage i druge aktivnosti u ove dvije države, a od kojih je jedna od njih imala za rezultat otkrivanje oko 600 kg opojne droge marihuana u Albaniji, u neposrednoj blizini mjesta polazne rute plovila VLORA-17. Dalje aktivnosti koje je granična policija sprovela dovele su do lociranja još jednog plovila i još dvije osobe. Naime, službenici SGP-a su 10. siječnje 2018. godine oko 02.10 sati, detektirali RIB plovilo koje je iz Albanije uplovilo u Crnu Goru i uputilo se prema zapadu. Izvršen je pregled ovog plovila. Oko 05.00 sati plovilo RIB je, nakon uplovljavanja u rijeku Sutorina, privezano u blizini plaže gdje su ga službenici SGP i kontrolirali. Tom prilikom su zatečene osobe E.G. (23) i F.I. (23) iz Vlore, državljani Republike Albanije. Zbog nezakonitog prelaska državne granice, protiv obje osobe je podnijeta prekršajna prijava. Sumnja se da je plovilom upravljao F.I, dok je E.G. bio suputnik na plovilu. F.I. ne posjeduje dozvolu za upravljanje čamcem niti dokumente za plovilo, a također za ovo plovilo ne postoji ni vinjeta. Zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o sigurnosti pomorske plovidbe, F.I. je upućen kod inspektora pomorske plovidbe radi daljeg postupanja.”

Od svih pet osoba su uzete izjave koje će biti predmet dalje obrade u vezi s međunarodnim krijumčarenjem marihuane.

IZVORBarinfo
Podijeli objavu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.