Jedini izvorni sačuvani parni remorker iz 19. st izložen u Brodosplitu

D. P.

556

Jedini izvorni sačuvani parni remorker iz 19. stoljeća na istočnoj obali Jadrana, 124 godine star ‘Vridni’, od danas je izložen na novoj lokaciji u krugu Brodosplita kako bi bio dostupniji pogledu prolaznika u šetnji, putnicima u autobusu i vozačima motornih vozila, poručili su iz splitskog škvera.

‘Vridni’ je sagrađen 1894. godine. Ističe se neobičnom cilindričnom formom, posebice podvodnog dijela što je rezultiralo i odličnim pomorskim svojstvima, te se u njegovoj plovidbi valovi gotovo nisu mogli vidjeti. Brod je, sukladno vremenu u kojem je građen, zakovane čelične konstrukcije, s drvenom palubom, metalnim dimnjakom te drvenim nadgrađem.

– Od 1924. godine parni remorker se spominje pod imenom ‘Doket’. U jesen 1943. u sastavu je mornarice NOV i krije se po hvarskim uvalama zbog opasnosti od njemačke avijacije. Iste godine sudjeluje u spašavanju parobroda ‘Gruž’ na otoku Braču. Krajem Drugog svjetskog rata, oštećen je u njemačkom bombardiranju, bio je na popravku u brodogradilištu na otoku Visu nakon čega je u sastavu flote pomoćnih transportnih brodova 4.POS-a. Nakon Drugog svjetskog rata još uvijek pod imenom ‘Doket’ vraća se u Split gdje je u krugu Brodograđevne industrije Split služio za tegljenje manjih brodova u dokove radi popravka. Ime ‘Doket’ promijenjeno je u ‘Omladinac’, a ime ‘Vridni’ dobiva 1962. U funkciji je u splitskom brodogradilištu do samog odlaska u zasluženu mirovinu 1969. godine, kada je izvučen na obalu i obnovljen u samom brodogradilištu – naveli su iz Brodosplita.

Dodali su na kraju da parni remorker ‘Vridni’ svjedoči značajnoj pomorskoj i kulturnoj povijesti Hrvatske i ima svojstvo kulturnog dobra. Premještanje broda izvedeno je u suradnji s Konzervatorskim odjelom u Splitu.

IZVORDalmatinski portal
Podijeli objavu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.