Deklaraciju o smanjenju emisija CO2 potpisalo 35 država

421

Međunarodna pomorska industrija mora poduzeti hitne mjere kako bi smanjila svoj udio u emisijama, navodi se u deklaraciji potpisanoj u Parizu u okviru klimatskog summita “Jedan planet”.

Deklaracija, koju je potpisalo 35 zemalja, uključujući Veliku Britaniju, Francusku, Dansku, Njemačku, Kanadu, Maršalove Otoke, Čile i Novi Zeland, potpisana je dvije godine nakon povijesnog sporazuma o klimatskim promjenama u Parizu.

Deklaracija, nazvana po Tonyju de Brumu, pozdravila je napore koje je pokrenula Međunarodna pomorska organizacija (IMO) s ciljem usvajanja prve strategije smanjenja emisija stakleničkih plinova iz brodova do 2018. godine i revidirane strategije do 2023. godine.

Međutim, potpisnici su pozvali na postavljanje ambicioznog cilja smanjenja CO2, koji je u skladu s odredbama Pariškog sporazuma, uključujući kratkotrajnu stopu emisija, a konačni cilj je nula emisija u drugoj polovici stoljeća.

Svečanost potpisivanja održana je 12. prosinca pod pokroviteljstvom francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, glavnog tajnika Ujedinjenih naroda Antonia Guterresa i predsjednika skupine Svjetske banke Jim Yong Kima.

Tijekom summita, Svjetska banka je najavila da više neće financirati naftu i plin, nakon 2019. godine.

IZVORWorld Maritime News
Podijeli objavu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.