Kanada dobiva ekološki najučinkovitiji mornarički brod

335

M/V „Asterix“, bivši kontejnerski brod prenamijenjen je u mornarički brod u brodogradilištu Davie Shipbuilding u Quebecu.

Puštanje u pogon svih Asterixovih brodskih sustava i testnih plovidbi je u tijeku, a brod će početkom prosinca krenuti prema Halifaxu, Nova Scotia.

Bit će to prvi brod mornaričke flote koji će se pridružiti programu Green Marina, najvećem dobrovoljnom programu certificiranja okoliša za pomorsku industriju Sjeverne Amerike.

Štoviše, „Asterix“ će biti najveći mornarički brod koji će biti isporučen iz kanadskog brodogradilišta. Jednako prikladan za borbene i humanitarne operacije, brod je opremljen ekološkim značajkama.

“To je ekološki najučinkovitiji mornarički brod ikad izgrađen u Kanadi. Ima dvostruku oplatu i palubu posebno dizajniranu za sprječavanje prelijevanja, zajedno s najnovijim inovacijama poput MAGS sustava za sigurno i zeleno odlaganje smeća tvrtke Terragon”, komentirao je Spencer Fraser, predsjednik Uprave Federal Fleet Services, sestrinske tvrtke brodogradilišta Davie.

Micro Auto Gasification System (MAGS) je najsloženija, najučinkovitija i ekološki sigurna tehnologija za pretvorbu raznih gorivih materijala u toplinsku energiju za korištenje broda, objasnio je Green Marine. Brod je također spreman primiti sustav za pročišćavanje balastnih voda jednom kada na snagu stupaju propisi Međunarodne pomorske organizacije (IMO).

Zeleni program zaštite okoliša pruža plan za brodovlasnike, lučke kapetanije, terminalne operatore i upravitelje brodogradilišta kako bi dobrovoljno smanjili svoj ekološki utjecaj.

“Naša kanadska posada spremna je započeti s operacijama uz Kraljevsku kanadsku mornaricu”, dodao je Fraser.

Brod može smjestiti 114 članova vojnog osoblja uz 36 pripadnika njegove civilne posade.

IZVORWorld Maritime News
Podijeli objavu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.